Jan de Graaff op het NK Wielrennen.
Jan de Graaff op het NK Wielrennen. Foto:

‘Door sponsoring blijft er iets gebeuren op Goeree-Overflakkee’

Jan de Graaff, voormalig eigenaar van Delta Rent, sponsorde vanaf het begin van zijn ondernemerschap diverse evenementen op ons eiland. Zo was hij onder meer hoofdsponsor van het darttoernooi in Den Bommel, Trekkertrek, De Omloop en de GrandPrix in Middelharnis, omdat hij het als geboren en getogen Flakkeeënaar belangrijk vindt iets voor het eiland te doen. “Door sponsoring blijft er iets gebeuren op Goeree-Overflakkee.”

“Naast een stukje naamsbekendheid uiteraard, hoewel me dat op Goeree-Overflakkee geen windeieren heeft gelegd”, vertelt Jan. “Ik moest het vooral hebben van zaken buiten het eiland waar ik mijn geld mee verdiende. Maar het belangrijkste vond ik altijd dat ik iets voor mijn medemens kan betekenen. Op allerlei fronten zijn er altijd mensen die het minder hebben.”

Tijdens het NK Wielrennen bijvoorbeeld betrok Jan de cliënten van de sociale werkplaats bij het evenement. Zo konden deze mensen van Webego meehelpen op locatie bij het plaatsen van dranghekken voor de menigte langs het parcours. “Zij kregen allemaal dezelfde T-shirts aan met het logo en de slogan van het NK Wielrennen erop. Dat vonden ze geweldig natuurlijk, ze waren zo blij als een klein kind. En dat gaf ons ook weer een goed gevoel.”

In sponsoren gaat tijd zitten. Vroeg dat niet veel van Jan, als ondernemer? “Ik liet het één en ander uitvoeren door mijn mensen, stuurde alleen maar aan. Zelf had ik daar niet echt de tijd voor.” Mede door deze sponsoring heeft Delta Rent de naam gekregen die het verdiende. Het bedrijf was een begrip op het eiland.

Steeds groter

Uiteraard is het niet handig alles te sponsoren, meent Jan. “Waar het in je mogelijkheden als ondernemer ligt, zou ik het zeker wél doen. Ik heb het zelf vanaf het begin van mijn ondernemerschap twintig jaar lang gedaan. Wat kleinschalig aan sponsoring begon, werd geleidelijk aan steeds groter. Ik zette ook met gemak een tiental dixi’s bij een lokaal evenement neer. Zoiets zie ik jonge ondernemers vaak nog niet doen. En het kan al vrij eenvoudig door goederen te leveren.”

Sinds drie jaar is Jan met pensioen en doet hij niet meer aan sponsoring. Wel vindt hij zichzelf op zijn 57e nog te jong om ‘niets’ meer te doen. Alleen niet meer in zijn oude vakgebied. “Daar ben ik alweer te lang uit. Wat het wel gaat worden, weet ik nog niet. Dat ik dan weer een goed doel ga sponsoren, staat buiten kijf.”


Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Delta Rent

Grand Prix Middelharnis.