Jeannette Kastelein.
Jeannette Kastelein. Foto:

Na de stilte is SOOF Catering weer goed op gang gekomen

Feesten, partijen en andere bijeenkomsten – het kon niet op in De Overkant te Ouddorp. Jeannette Kastelein van SOOF Catering had het er maar druk mee. Daar kwam nog bij dat ook steeds meer particulieren haar wisten te vinden. Drukte alom. Tot corona zorgde voor een pas op de plaats. Gelukkig was die tijdelijk.

Begin dit jaar was de drukte op beide fronten zo groot, dat Jeannette dacht: hoe houden we dit op termijn vol? “Toen kwam corona en viel De Overkant stil. Geen feestjes meer, en zeker niet voor vijftig of zestig personen. De andere activiteiten van SOOF stopten ook even. Een aantal weken had ik niks te doen. Echt niks. Ik ging van hollen, hollen, hollen naar volledige stilte. Nou, dat voelt niet goed en dan moet je wel even acclimatiseren. Je wordt er iebelig van. Mijn inkomsten gingen naar nul. Gelukkig heb ik geen personeels- en huisvestingskosten…”

Eind april kwam de omslag. “Er kwamen bestellingen binnen voor high teas, hapjes en buffetjes thuis”, vertelt Jeannette, die haar ‘eenmansbedrijf’ zes jaar geleden startte en zo van haar hobby haar werk maakte. “En veel ontbijtjes. Mensen die gedwongen thuis moesten gaan werken kwamen erachter dat je hier een lekkere lunch kunt bestellen.”

Bij De Overkant kwamen ook weer wat boekingen binnen, maar de drukte van begin dit jaar lijkt voorlopig nog niet terug. “Het is nu meer SOOF dan Overkant. Dus minder feestjes waar je zelf bij bent en meer thuis bezorgen, wat een andere beleving geeft.”

Om te delen

Jeannette heeft de stille coronaweken gebruikt om “nieuwe dingen te ontdekken”, zoals ze het zelf omschrijft. “Ik wilde wel eens wat anders dan, bij wijze van spreken, de zoveelste appeltaart. En ik heb de ‘Om te delen’-doos ontwikkeld. Daarin zit allerlei lekkers voor het ontbijt, de lunch of de borrel. Innovatie? Ja, inderdaad. En wat het belangrijkste is: het loopt goed.”

“Ik hoop dat alles weer gaat draaien als voorheen. Dat er weer volop feestjes en bijeenkomsten zijn bij De Overkant en dat SOOF blijft groeien. Maar als dat op volle kracht gebeurt, dan zit ik weer in de situatie van begin dit jaar. Ik weet niet of ik het dan in mijn eentje kan redden”, zegt Jeannette, die gelukkig wel kan rekenen op de hulp van haar dochter, een zoon en haar man. “Er komt nu eenmaal veel kijken bij catering: een gesprek, een voorstel, inkopen, bereiden, bezorgen, opruimen en afwassen, factureren en de hele administratie. Als je in korte tijd vier, vijf feesten hebt, is het soms wel stressen. Aan de andere kant krijg je er ook handigheid in om alles tot in de puntjes te regelen.”