Afbeelding
Foto:

Door de crisis dankzij grote opdrachten

Op de Nederlandse markt is de omzet van MTECK CRANES gedaald tot 40 procent. De servicewerkzaamheden in het buitenland, een belangrijke tweede inkomstenbron, liggen volledig stil. Toch weet het Stellendamse bedrijf zich redelijk door corona heen te worstelen. Grote buitenlandse opdrachten komen juist nu in uitvoering.

MTECK CRANES begon in Oude-Tonge. In Stellendam hebben André Huijer en zijn twee compagnons inmiddels alweer een verhuizing naar hun derde locatie achter de rug. Service en onderhoud aan baggerkranen en nieuwbouw van kranen vormen de hoofdtaak. “Nazorg bij klanten die een product van ons hebben afgenomen, is een belangrijk deel van ons werk. Even naar het buitenland toe, zit er nu niet zomaar in”, schetst Huijer. “Hier in Nederland rijdt van onze drie serviceauto’s er nu gemiddeld maar eentje rond, en dan ook nog maar zo’n drie dagen.”

Dat bij MTECK de vlag toch niet halfstok hangt, komt door drie grote opdrachten, één in Saoedi-Arabië en twee in de Verenigde Staten, die juist in deze maanden in uitvoering zijn gekomen. “Dat zijn offertetrajecten van enkele jaren. Juist nu zijn die opdrachten gevallen. De productie loopt al. Dat is dan je geluk.”

De geplande oplevering van een van de kranen is in juni 2021. “Onderdelen verschepen mag wel, maar onze monteurs erachteraan sturen kan nog niet. We moeten de klant na aflevering toch wegwijs maken in de machines en willen de montage, training en begeleiding liefst in eigen hand houden. Zie het als het halen van je rijbewijs, daar gaan ook lessen aan vooraf. Wij zijn dan de instructeur. We hébben wel een dealer van ons merk in Amerika, die kan heel veel, de elektronische kant kan via een modem. Maar dat gaat toch wat moeizamer. Je mist de persoonlijke touch. We gaan er maar van uit dat het invliegverbod in juni is opgeheven.”

Naast het werk voor de twaalf man eigen personeel besteden Huijer en zijn compagnons Martijn van Eck en Tinelot Tjebbes veel uit. “We zijn nu een grote kraan aan het bouwen voor las- en constructiewerk. Daar zitten continu vijf man op. We zijn doorlopend bezig met nieuwe ontwikkelingen, kranen nog duurzamer en energiezuiniger maken.”

Nazorg gaat door

De internationale handel mag voor een belangrijk deel stilliggen, de nazorg gaat door. “Veel onderdelen worden wereldwijd verzonden. Voor bestaande machines geldt: hoe ouder, hoe meer onderdelen.” Amerika is de grootste afzetmarkt, maar men bedient alle uithoeken van de wereld. “Dat is eigenlijk toeval. We bestaan bijna tien jaar, onze eerste klus was een grote opdracht in het buitenland die drie maanden werk opleverde. Daarna hebben we nooit een dag stilgezeten.”

Dat corona het bedrijf er vooralsnog niet onder krijgt, blijkt uit het feit dat in het voorjaar, midden in de lockdown, een extra engineer is aangenomen. “Niet afslanken, maar uitbreiden. Wij willen vooruit. We maken een eigen product. Je bent jaren bezig met offertes en gesprekken. Precies nu vallen die opdrachten. De economische ontwikkelingen hebben dus nooit écht invloed, niet in positieve en niet in negatieve zin.”