Cees Noteboom.
Cees Noteboom. Foto:

‘Thuisklusser heeft dip opgevuld’

Mastermate is geen Gamma of Praxis, waar de hobbyende thuisklusser op zaterdagmiddag een paar schuttingdelen gaat halen om zijn tuin af te schermen of met een paar potten verf huiswaarts keert om de vensterbanken in de lak te zetten. De bouwbedrijven die het voornaamste aandeel van het klantenbestand van Mastermate vormen, lagen na de corona-uitbraak in maart zelf even stil. Het Stellendamse bedrijf heeft daar echter geen aantoonbare hinder van ondervonden.

“Ons bedrijf richt zich primair op de zakelijke markt”, zegt Cees Noteboom, vestigingsleider van Mastermate, technische groothandel voor bouw en industrie te Stellendam. Met nu negenendertig vestigingen van Zwolle tot Zaandam, van Stellendam tot Scheveningen is Mastermate een partner voor de bouwsector. Specialisten in ruwbouw, materiaalbeheer, toegangsbeheer, werkkleding of veiligheid zijn betrokken bij het volledige bouwproces van hele straten en wijken.

“Dat is inderdaad een belangrijke klantenkring die afgelopen maart eventjes stilviel.” Een geluk voor Mastermate was dat in die periode niet alleen de bouwvakkers – al dan niet tijdelijk – thuis kwamen te zitten, maar vrijwel iedereen tot een vorm van ‘verplichte vakantie’ werd gedwongen. Veel van die mensen besloten om de onverwachte vrije periode te benutten om eindelijk die al lang geleden geplande opknapbeurt voor de badkamer aan te pakken of het tuinterras opnieuw in te richten.

“Wat aan de ene kant wegviel, kregen we er aan de andere kant bij”, licht Noteboom toe. “In het begin was er eventjes twee, drie weken wat terughoudendheid, daarna hadden we een periode flink veel particuliere omzet. Dat was ons geluk. In plaats van een weekendje naar de caravan gingen mensen klussen rond het huis. Tot zeker half april hadden we meer particuliere klanten dan zakelijke. De thuisklusser heeft voor ons de dip opgevuld in de zakelijke markt. Toen die hausse voorbij was, kwam de zakelijke klant weer terug. Daardoor kunnen wij stellen dat Mastermate geen echte coronadip heeft gekend.”

Mastermate werkt ook in particuliere woningen, bijvoorbeeld voor het afhangen van deuren en kasten. Daarbij worden de afstandsregels van corona strikt nageleefd. “We proberen in een lege woning aan het werk te zijn, zodat ons niet continu drie mensen op de neus kijken.”

Dat het bedrijf op dit moment geen nadeel ondervindt van de coronacrisis wil volgens Noteboom niet zeggen dat dit blijvend is. “De huizenmarkt zal wellicht instorten, er zullen banen verdwijnen. Dat zal ook zijn weerslag hebben op onze markt. Ik houd rekening met een na-ijleffect: onzekerheid over baanverlies heeft invloed op het bestedingspatroon.”

Versneld

Wat de interne bedrijfsvoering betreft, heeft corona ertoe geleid dat het digitale bestellen, via de app, wat sneller tot wasdom komt. “Verschijnselen die al zichtbaar waren, worden nu versneld uitgevoerd.”

Bij Mastermate Stellendam werken dertien mensen in vaste dienst.

Tekst: Edwin Wendt | Fotografie: Jaap Peeman, Mastermate

Afbeelding