Afbeelding
Foto: MyObjective

Prachtige kleding gemaakt van… afval

Rondom duurzame kleding hangt nog altijd de zweem van geitenwollensokken. Een zwaar achterhaald concept, want hoe mooi milieu-, mens- en diervriendelijk kan zijn, bewijst het Spaanse Ecoalf van de bevlogen ondernemer Javier Goyeneche. Niet voor niets staan bedrijven als Apple, Starbucks en Swatch in de rij om met hem samen te werken. Javier weet afval uit de oceaan namelijk om te toveren in kleding van de beste kwaliteit. Deze kleding is ook te koop bij Buijsse in Middelharnis.

Op het eerste gezicht zie je niets bijzonders aan de kleding van Ecoalf. De pasvorm is goed, de stoffen zijn mooi, de designs gekleed sportief. Precies wat je verwacht van een vrijetijdslabel bij Buijsse. Maar Buijsse zou Buijsse niet zijn als Ecoalf net even meer is dan ‘just a label’.

No planet B

Het Spaanse merk werd in 2009 opgericht door Javier Goyeneche en rekent af met alle vooroordelen over duurzaamheid in de mode. “Ons doel vanaf dag één is om mode aan te bieden met eenzelfde design, kwaliteit en technische innovaties als het beste niet-gerecyclede merk”, vertelt Javier. “We willen de hele wereld laten zien dat mooie kleding geen negatieve werking op de aarde hoeft te hebben. Niet voor niets is onze slogan ‘Because there is no planet B’.”

Ecoalf transformeert afval naar kleding van topkwaliteit. Weggegooide visnetten, gebruikte plastic flesjes, versleten banden, gedragen katoen en zelfs koffiedik worden trendy jassen, sweaters, vesten, zwemkleding, sneakers en tassen.

“Op dit moment hebben we al meer dan 400 soorten materiaal ontwikkeld dankzij deze zogenoemde troep”, aldus de Spaanse ondernemer. “Om je een idee te geven, Ecoalf heeft inmiddels 200 miljoen plastic flessen hergebruikt. Voor het perfecte design combineren we de gerecyclede materialen met low-impact stoffen als Cupro, Tencel en linnen. Om het verhaal compleet te maken is ons productieproces zo ingericht dat we bij alles dat we maken significant minder water en energie gebruiken en minder CO2 uitstoten dan een regulier modemerk.”

Geen concessies

Javier kreeg het idee voor Ecoalf na de geboorte van zijn zonen Alfredo en Alvaro, naar wie het bedrijf vernoemd is. “Door mijn kinderen ging ik steeds vaker nadenken over de toekomst. In wat voor wereld wil ik ze achterlaten? Daarnaast merkte ik dat het me steeds meer frustreerde hoe roekeloos we omgaan met de aarde. Alsof het niemand iets kan schelen dat we de natuurlijke energiebronnen aan het uitputten zijn. Vanaf de eerste dag Ecoalf wilde ik een kledinglabel dat echt duurzaam was. Een merk dat bestaat uit volledig gerecyclede materialen, maar er niet zo uitziet. Design en duurzaamheid gaan bij Ecoalf hand in hand. We doen geen concessies op deze vlakken.”

Ecoalf voegde bijvoorbeeld een Yoga-lijn toe waarin maar liefst twee jaar research & development zit om de perfecte naadloze items te creëren van materiaal dat ademt, comfortabel en flexibel is. Ook in de schoenen zoekt Javier continu naar verbeteringen. Zo kon hij het aantal gerecyclede componenten per schoen verhogen en een volledig hergebruikte buitenzool introduceren. Javier: “De schoenen zijn nu 100 procent vegan en 100 procent comfortabel. Een ander hoogtepunt in de collectie is de Ocean Waste Swimwear. De zwemkleding is onderdeel van ons Upcycling Oceans project. Alles is gemaakt van plastic flessen die we van de bodem van de zee hebben gevist in Thailand. Het resultaat is een kleurrijk, lekker zomers geheel.”

Tweede leven

Vraag Javier naar het Upcycling Oceans Project en de bewuste ondernemer begint vol passie te vertellen. “Het is ons meest revolutionaire project tot nu toe. Een ongekend avontuur dat begon in 2015 in de Middellandse Zee. Het doel is om de bodem van de zee schoon te maken met behulp van de visserij en om vervolgens het gevonden plastic een tweede leven te geven. Inmiddels varen we langs de Spaanse kust met meer dan 550 boten dankzij de support van 3.000 vissers, die gezamenlijk 500 ton afval uit de zee visten. Hetzelfde idee hebben we gekopieerd naar Thailand. We zijn druk bezig om het project verder uit te breiden naar Griekenland, Italië en Frankrijk, zodat de Middellandse Zee echt helemaal schoon wordt.”

“Door te investeren in onderzoek proberen we troep om te zetten in een materiaal dat aan de eisen van Ecoalf voldoet”, vervolgt Javier. “Voor mij gaat dit project verder dan het opruimen van de troep. Ik wil zoveel mogelijk mensen iets meegeven over het milieu. Meer bewustwording van de problemen die wij veroorzaken en de gevolgen van de oceaanvervuiling. Daarom geef ik ook presentaties over de hele wereld. Het begint bij bewustzijn, waardoor iedereen wel moet handelen. Wat je achtergrond ook is.”

“Hopelijk kunnen we wereldwijd mensen en bedrijven dat kleine zetje geven om dezelfde richting op te gaan. Door de jaren heen heb ik geleerd dat het oplossen van problemen niet bij één bedrijf of één persoon ligt. Het gaat om de bereidheid om samen duurzame én prachtige producten te maken. Door openheid en het delen van informatie geven we een nieuwe impuls aan de industrie. Maar alles begint bij jezelf. We moeten echt te rade gaan bij onze manier van consumeren. De macht ligt bij de consument. Als wij allemaal kiezen voor kwalitatief hoogstaande, duurzame oplossingen moeten bedrijven wel meebewegen.”

Dat Buijsse deze kleding in het assortiment heeft is voor Daan Buijze vanzelfsprekend: ”Wij vinden het belangrijk dat er met zorg omgegaan wordt met de aarde. Zorg voor het milieu, zorg voor de dieren, zorg voor de mens. Vandaar ook dat wij kijken in onze branche wat we kunnen doen.”

Meer informatie: www.ecoalf.com.


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Ecoalf

Afbeelding
Afbeelding