Verenigingen zijn het cement van de samenleving
Verenigingen zijn het cement van de samenleving Foto:

Het idee achter onze sponsoring

Als Rabobank staan we midden in de samenleving en dragen we graag bij aan de ontwikkeling van die samenleving. Dat doen we onder andere met onze sponsoractiviteiten. In de sport en in de culturele sector.

Samen bouwen aan een welvarend en duurzaam verenigingsleven

Verenigingen, stichtingen en clubs in sport en cultuur hebben het in deze tijd niet makkelijk. Ze kampen met teruglopende bijdragen van lokale overheden, een gebrek aan vrijwilligers en goede bestuurders en dan is er ook nog COVID-19. En dat terwijl verenigingen en stichtingen, juist in deze tijd, een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. Ze vormen een onmisbare rol in onze leefomgeving. Het verenigingsleven zorgt voor meer sociale cohesie en een meer tolerante samenleving. Ook worden er talenten ontdekt en klaargestoomd voor de top. Ben je bij een vereniging of club aangesloten, dan wil je ergens aan meedoen. Ieder lid doet mee. Maar meedoen doe je niet alleen, dat doe je samen. Ook het realiseren van doelen en ambities van een vereniging, pak je samen aan.

De Rabobank is al decennialang verbonden met het verenigingsleven niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar in heel Nederland. We geloven in hun kracht: verenigingen zijn het cement van onze maatschappij en van groot belang voor de toekomst. Daarom stelt de Rabobank het verenigingsleven centraal binnen sponsoring. We focussen ons niet alleen op financieel gebied en vrijwilligersinzet, maar ook op intensieve begeleiding aan verenigingen, stichtingen en clubs om verenigingsambities in te vullen, zoals het voorbeeld op deze pagina met Fanfareorkest De Hoop, dat begin september het Rabo Verenigingstraject instroomde.

Partnerships

Binnen sponsoring werkt de Rabobank de komende jaren intensief samen met belangrijke partijen uit sport en cultuur: NOC*NSF, de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB), Kunstbende, Mojo en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Deze partijen leveren inhoudelijke kennis voor begeleiding en de benodigde menskracht om de ambities van de verenigingen te realiseren.

Zonder breedte geen top

Idolen uit sport en cultuur spelen een cruciale rol in onze aanpak. Denk aan onze sporthelden die schitteren in TeamNL. Of talenten die zijn voortgekomen uit Kunstbende en nu op Lowlands staan. Zij onderschrijven stuk voor stuk dat de basis, de vereniging het beginpunt is van een mooie carrière en inspireren miljoenen mensen die in clubverband sporten of aan vormen van cultuur doen. De Rabobank brengt die idolen nog dichterbij door ze te laten sporten en optreden bij de clubs waar het voor hen allemaal is begonnen.

Resultaten

De eerste resultaten van Rabo Verenigingsondersteuning zijn zichtbaar. Zo wordt er bij HCHW uit de Hoeksche Waard inmiddels hockey aangeboden op sportveldjes in verschillende kernen. Hiermee brengt de club de sport naar de kinderen toe. Ook HCGO uit Middelharnis heeft in het traject stappen gemaakt richting een eigen clubhuis met diverse samenwerkingsmogelijkheden. De stichting Maasmuziek uit Maasdam liet een haalbaarheidsonderzoek doen naar een eigen locatie. NSVV uit Numansdorp zette een degelijk vrijwilligersbeleid op tijdens het traject. Samen maken we het verenigingsleven sterker, en dragen we bij aan een betere en gezonde leefomgeving.

Alles op een rijtje

De Rabobank biedt haar klanten diverse mogelijkheden voor ondersteuning. Zo is er op de Zuid-Hollandse Eilanden het Stimuleringsfonds waar aanvragen voor ingediend kunnen worden die de lokale leefomgeving versterken. Daarnaast is er de Rabo Verenigingsondersteuning, zoals hierboven beschreven en bieden we regelmatig workshops en webinars over diverse actuele thema’s. En natuurlijk is er de Rabo Clubsupport! Een actie waarmee clubs door middel van het vergaren van stemmen hun clubkas kunnen spekken. Neem eens een kijkje op onze website: www.rabobank.nl/zhe.


Champions League van de blaasmuziek

“In februari van dit jaar startten wij een nieuw traject Rabo Verenigingsondersteuning om clubs toekomstbestendiger te maken. Het is een traject waarin geselecteerde verenigingen intensieve begeleiding van experts krijgen bij hun hulpvraag”, vertelt Marcella van der Pluijm, marketing- en communicatieadviseur. “We hielden een bijeenkomst voor bestuursleden van verenigingen op de Zuid-Hollandse Eilanden. Om kans te maken op dit begeleidingstraject, moesten clubs in een pitch aangeven waar zij ondersteuning bij nodig hebben. Uit de dertien ingezonden pitches selecteerden we vijf clubs, waaronder Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam.”

Het orkest, dat volgend jaar zijn 125-jarig jubileum viert, kan bogen op een indrukwekkende erelijst. “Als elfvoudig Nederlands kampioen, spelen we in de Champions League van de blaasmuziek”, lacht voorzitter Johan Jansen. “Aan spelen op het allerhoogste niveau hangt wel een kostenplaatje: onderhoud instrumentarium, bladmuziek, huur repetitieruimte en concertzalen, om maar wat te noemen. Sinds de gemeentelijke subsidie in 2016 is weggevallen, teren we in op onze reserves. En die zijn nu uitgeput. Als alternatief denken wij aan de opzet van een bedrijvensponsornetwerk voor meerjarige ondersteuning. Maar hoe bind je bedrijven aan het orkest? Hoe vermarkt je je club? Daar hebben we hulp bij nodig.”

Wat Johan al jaren enorm verbaast, is dat er op Goeree-Overflakkee geen grootschalige accommodatie is waar cultuur een plek heeft. “Een plek waar wij kunnen repeteren en mooie concerten kunnen geven. We hebben daar al wel ideeën over, maar worden daar graag in begeleid. Ik durf best te dromen van een fantastisch theater op het eiland. Niet alleen in ons belang, maar in dat van het hele eiland.”

Fanfareorkest De Hoop