Afbeelding
Foto:

Hoe gaat het met de Goederenhub?

Heel mooi idee, een voorbeeld voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord te werk willen gaan: inkomend en uitgaand pakketvervoer bundelen, zodat er veel minder vervuilende bestelwagens over het eiland rijden. Op 6 januari ging de Goederenhub Goeree-Overflakkee van start met een elektrische Renault-bus. Hoe gaat het?

“Het loopt goed, we zijn niet ontevreden”, zegt Jaap Nagtegaal van Nagtvlugt. Hij is bestuurslid van de coöperatie Goederenhub Goeree-Overflakkee, samen met Monique Sweep van Deltawind en Jan van Dongen van VDH. Nagtvlugt, Deltawind en VDH zijn de initiatiefnemers. De gemeente ondersteunt de Goederenhub met een eenmalige subsidie.

“We hadden gehoopt op ontwikkeling en groei, maar dat is lastig”, vervolgt Nagtegaal. “Veel bedrijven vinden de Goederenhub een goed idee, maar zetten niet direct concrete stappen om mee te doen. Corona heeft ons voorspoed en tegenslag gebracht. Voor Packs zijn wij de vaste partij op Goeree-Overflakkee. Iedereen ging op internet shoppen, dus het aantal pakketjes nam enorm toe. Een verdrievoudiging. Dat bracht ons voorspoed. Maar tegenslag was er ook: het is in coronatijd minder makkelijk om bedrijven te bezoeken en over te laten stappen op de Goederenhub. Heel begrijpelijk, ze hebben nu wel andere dingen aan hun hoofd. Aan de andere kant: bedrijven krijgen soms wel tien of vijftien pakketbezorgers per dag aan de deur. Dat brengt veel werk met zich mee, terwijl wij een mooie oplossing hebben.”

Elektrisch

Monique Sweep: “Per saldo zijn we vooruitgegaan door de pakketjes van Packs. Dat is vanuit het oogpunt van duurzaamheid goed, want we rijden elektrisch, zodat er minder CO2 in de lucht komt. Bundelen heeft echt meerwaarde. Het is een uitdaging om dat bij bedrijven duidelijk te maken, dat de Goederenhub een plus is op de bedrijfsvoering en op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Niet alleen door verduurzaming, maar ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden.”

Corona zit dus in de weg bij het benaderen van bedrijven. Aan de ene kant is het lastig om nu op bezoek te gaan, aan de andere kant heeft de Goederenhub de handen vol aan het toegenomen aantal Packs-pakketjes. En dat terwijl het initiatief in de eerste plaats zou moeten groeien via het aanhaken van eilandelijke bedrijven.

“Bij PostNL, DHL enzovoort kom je niet binnen”, zegt Jaap Nagtegaal. “We bezorgen wel voor Praxis Oude-Tonge. Dagelijks, terwijl dat voorheen één keer per week mogelijk was. Verder bezorgen we bloemen voor Biedermeier en deels voor Viskil. Een aantal klanten verzendt via ons en een aantal laat pakketjes leveren door de Goederenhub. Een mooi voorbeeld van de steun die we krijgen: een bedrijf dat zijn leverancier heeft laten weten alleen elektrisch pakketvervoer te willen. Bedrijven kunnen trouwens ook voorraad bij ons stallen.”

Meer volume

“Er moet absoluut nog wat aan gebeuren”, concludeert Monique Sweep. “Er is meer volume nodig om ook aan de andere kant van het eiland een vestiging te starten. Er zijn ontwikkelingsmogelijkheden en we denken ook aan samenwerking met een landelijke partij.” Jaap Nagtegaal: “Ik ben ervan overtuigd dat de Goederenhub toekomst heeft. Vanuit omliggende gemeenten wordt erg naar ons gekeken. Ze zijn allemaal zeer geïnteresseerd.”

Interesse? Kijk op www.ghgo.nl.

Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Renault Trucks Nederland

Afbeelding