Afbeelding
Foto:

Brandstof van hulpvliegtuig is sponsorgeld uit Nederland

Bij Visser & Visser komen dagelijks sponsorverzoeken binnen. Als er een link is met een klant of een medewerker zegt het accountantskantoor doorgaans ja. “Maar we wilden ook iets groters doen, iets waar iedereen bij Visser & Visser achter kan staan”, zegt Steef Visser. Dat is van de grond gekomen, letterlijk: Mission Aviation Fellowship (MAF) kan vier jaar lang een vliegtuig laten vliegen met sponsorgeld van Visser & Visser.

MAF is een christelijke zendingsorganisatie, die in moeilijk bereikbare gebieden actief is. Het vliegtuig dat Visser & Visser sponsort vliegt boven Oost-Timor. “Wat de MAF doet is heel breed en tastbaar: van zending tot vervoer voor Artsen zonder Grenzen en ambulancevluchten. Dit past bij de christelijke identiteit die veel van onze medewerkers hebben én bij de wens om daar hulp te bieden waar het nodig is”, aldus Steef Visser. MAF is een vrijwilligersorganisatie die puur op giften draait.

Vanaf 2019 sponsort Visser & Visser vier jaar lang 50.000 euro per jaar. Dat is in totaal 200.000 euro. Dat bedrag kan nog oplopen door sponsoractiviteiten die medewerkers organiseren. “We wilden er actief mee aan de slag, maar door corona is er nog niet veel van gekomen. Het ideaal is dat acties van personeelsleden jaarlijks nog eens 50.000 euro opleveren. Dat bedrag verdubbelen wij, zodat MAF elk jaar 150.000 euro zou kunnen ontvangen.” Visser noemt als voorbeeld van zo’n actie een fietstocht langs een aantal Visser & Visser-kantoren.

Te linken

Sinds de recente opening van de vestiging in Doetinchem telt Visser & Visser dertien kantoren. Al die vestigingen hebben de ruimte om sponsorverzoeken te honoreren of af te wijzen. Een algemeen beleid voor alle kantoren is er niet, maar de hoofdregel is dat verzoeken die te linken zijn aan een klant of een medewerker in verreweg de meeste gevallen in goede aarde vallen.

“De Roparun, Alpe d’HuZes, een zangavond en ga zo maar door”, zegt Steef Visser. “Wie een jaarmarkt of een braderie organiseert kan bij ons ook een springkussen komen halen. We hebben er een aantal aangeschaft, met reclame erop.” Een andere hoofdregel is dat Visser & Visser activiteiten “met een zekere ruigheid” niet sponsort. “Een bokstoernooi gaan wij niet ondersteunen.” Wel het VBGO-jubileum. Wel verenigingen uit het netwerk, die deskundige hulp krijgen als ze bijvoorbeeld een jaarrekening moeten opstellen. Wel…

In je genen

Gaat het om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), dan kan Visser & Visser onder andere bogen op velerlei acties: van tweezijdig printen en rijden met elektrische auto’s tot het stimuleren van medewerkers om actief te zijn op maatschappelijk terrein. “Het moet in je genen zitten om een deel van wat je krijgt terug te geven.”

Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: MAF