Afbeelding
Foto: Paul van Bueren

Houd grip op je liquiditeit

Nederland wordt hard getroffen door het coronavirus en de maatregelen waarmee we de verspreiding ervan tegengaan. Omdat niemand de duur en de reikwijdte van de maatregelen kan inschatten, is het belangrijk om de gevolgen voor je onderneming zoveel mogelijk te beperken.

Uitgangspunt bij alles wat je doet, is een goede liquiditeitsprognose: maak inzichtelijk wat je te verwachten inkomstenen uitgaven zijn. Vanzelfsprekend kun je hierin ook de effecten van de steunmaatregelen in meenemen. Dan is direct duidelijk wanneer jouw Liquiditeitsproblemen ontstaan.

1. Factureer op tijd
Factureer tijdig en overweeg bij grotere opdrachten een aanbetaling.

2. Bewaak de debiteuren
Houd de betaaltermijn scherp in de gaten. Te laat? Kies dan voor een telefoontje in plaats van een e-mail of brief.

3. Kies voor factoring
Niet iedere ondernemer is ervan gecharmeerd, maar factoring kan weldegelijk een oplossing zijn voor liquiditeitsproblemen.

4. Gebruik de betaaltermijn
Zoals jouw debiteuren de betaaltermijn maximaal benutten, kun jij dat ook bij jouw leveranciers doen.

5. Kijk eens kritisch naar je voorraad
Is je voorraadpositie niet te hoog? Wellicht kan het ook met minder. Maak afspraken met jouw leveranciers over snelle leveringen.

6. Vraag de bank een overbruggingsfinanciering
Kredietverstrekkers zijn bereid om je op basis van jouw omzet over de bankrekening en pintransacties een kortlopend overbruggingskrediet te verstrekken.

7. Stel het aflossen even uit
De grotere Nederlandse banken denken met je mee. Ze zijn bereid om jouw aflossingen gedurende zes maanden uit te stellen.

8. Vraag uitstel van betalingen belastingaanslagen
Maak gebruik van deze regeling voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen. Dit geeft direct financiële ruimte.

9. Kritisch oog voor je vaste lasten
Dit is het moment om je vaste lasten te bekijken. Op welke kosten kun je bezuinigen?

10. Ga in gesprek met je crediteuren
Kom je in financiële nood overleg dan tijdig met je bijvoorbeeld je huurbaas of leasemaatschappij om betalingen uit te stellen.

Overleg steeds goed met jouw adviseur. Deze overziet het hele financiële plaatje en kan het effect van de steunmaatregelen en de keuzes die je maakt goed inschatten.


Nog vragen? Neem dan contact op. We helpen je graag.