D'n Diek in coronatijd.
D'n Diek in coronatijd. Foto: JAAP PEEMAN

Gert-Jan van der Valk: ‘Nood breekt wetten’

BIZ Middelharnis slaat handen soepel ineen met anderen


Het corona-virus raakt ook Goeree-Overflakkee. En zodoende ook de 130 ondernemers actief in de diverse sectoren in Middelharnis Centrum. “De ervaringen zijn, ongetwijfeld ook bij de andere bedrijven op Goeree-Overflakkee, heel divers”, vertelt Gert-Jan van der Valk, voorzitter van de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Middelharnis. “Sommige ondernemers drogen op tot nul, andere zien hun omzet met 120 procent stijgen. Denk daarbij aan de supermarkten, tuincentra en bouwmarkten. Afhankelijk van het soort onderneming raakt de crisis ondernemers dus juist wél of niet.”

Zo hebben de kapsalons het volgens Gert-Jan nog steeds moeilijk. “Er mogen niet te veel klanten tegelijk naar binnen en twee klanten tegelijk helpen mag ook nog even niet. Wat ik mooi vind om te zien, is dat sommige ondernemers heel creatief zijn in het vinden van oplossingen. Zoals de horeca. Veel restaurants zijn via een afhaalservice verder gegaan.”

Creativiteit is een belangrijk aspect van het ondernemerschap, zo blijkt wel. In het eerste kwartaal was de economische teruggang landelijk al 1,7 procent... wat zal het in het tweede kwartaal worden? Dat is de onzekerheid van dit moment. “We zien langzaamaan meer versoepeling in de maatregelen, hoewel de angst voor een tweede golf bij de overheid zeker aanwezig is.”

Gedragsverandering

Deze crisis zorgt volgens Gert-Jan hopelijk voor een gedragsverandering. “Zo’n verandering heeft impact op de economie. De werkloosheid stijgt, uitgaven worden opgepot. Hoe lang dit gaat duren, weet niemand. De gevolgen zijn echter zeer ernstig. Als je uitzicht op de situatie zou hebben, dan weet je iets en kun je daar naartoe werken. Voor ondernemers is dit erg onzeker. Daar is lastig mee om te gaan.”

Uiteraard zorgen de steunpakketten van de overheid voor enige verlichting, meent Gert-Jan. “Tot hoever dat reikt en hoe lang, weet echter niemand. Het tweede steunpakket is al soberder dan het eerste. Wat dat betreft is er geen enkele zekerheid. Wat betekent dit voor een mogelijk faillissement bijvoorbeeld? Ik ken er één in Middelharnis. En of de crisis daarvan de druppel is, kan ik niet zeggen.”

Het aantal faillissementen rijst vooralsnog niet de pan uit. De gemeente Goeree-Overflakkee probeert daar in mee te denken, is de ervaring van de BIZ Middelharnis-voorzitter. “De overheid is intussen primair bezig met de volksgezondheid; het aantal besmettingen staat boven aan de agenda. De maatregelen kunnen zo weer worden teruggedraaid.”

Feit is wel dat op ons eiland ondernemers weer overwegend meer consumenten zien komen. “De terrasjes vullen zich weer. De vraag is alleen of dat over twee maanden nog zo is. En de omzet zal niet meer hetzelfde zijn als vóór de crisis, al is het maar door onzekerheid bij de ondernemers en consumenten.”

Een kristalhelder antwoord is er zodoende – nog – niet. BIZ Middelharnis voert elke twee weken overleg met de gemeente en de FOGO. “Dat gaat bijvoorbeeld over uitstalling van waren, waar nog een verbod voor geldt. De gemeente gaat dat nu herzien.”

Tijdelijk abnormaal

Niet alleen dit neemt de gemeente in overweging. Het plan is om het winkelcentrum enigszins op te leuken met onder meer beplantingen, zodat het voor consumenten weer aantrekkelijker wordt om naar d’n Diek te komen. “We hopen dat mensen zien dat het veilig is op d’n Diek en niet rechtsomkeert maken. Over deze fysieke maatregelen zijn we met de gemeente in overleg. Zo denken we aan een streep in het midden, zodat wie rechts loopt ook rechts blijft lopen. Dit helpt alleen al voor de bewustwording.”

Het ‘nieuwe normaal’ voelt erg onnatuurlijk, is de ervaring van Gert-Jan. “Hopelijk is het een tijdelijk abnormaal. Je doet al gauw een stap naar voren als je iemand tegenkomt en nu moeten we met elkaar juist een stap naar achteren doen. In de fysieke openbare ruimte moet je mensen daar vaak aan helpen herinneren.”

Niet alleen de ondernemers, ook het winkelend publiek dient zich aan te passen aan de nieuwe situatie. “Het is een driehoek: overheid, winkelend publiek en ondernemers. In die driehoek dient evenwicht te zijn en de boa’s houden toezicht wie zich wel en wie zich niet aan deze regels houden. Anders ontstaat er weerstand en komt de nadruk enkel op de ondernemers te liggen.”

Koop Lokaal!

Begin maart is een campagne uitgerold om het winkelend publiek te stimuleren lokaal te blijven kopen. Hiervoor heeft de lokale horeca een eigen website opgezet. Deze campagne met als slogan ‘Koop Lokaal!’ heeft BIZ Middelharnis samen met de FOGO, Stichting Eilandmarketing en BIZ Ouddorp Centrum uitgerold. Doe Goed wordt eilandbreed gedragen, onder meer via Paulina.nu. Zo blijft er geld binnenkomen voor de ondernemers. Daarvan gaat 10 procent naar een aan de zorg gerelateerd goed doel.

“We gaan de zomer in”, blikt Gert-Jan kort vooruit in de onzekere toekomst. “Er zal wellicht een kleine inhaalslag zijn qua bestedingen. De Nederlandsche Bank verwacht een diepe recessie, omdat mensen toch voorzichtig zijn met hun uitgaven. De werkloosheid zal, zeker in 2021, stijgen. Ik ben bang dat faillissementen niet uit te sluiten vallen. En hoe lang gaat de overheid het volhouden steunpakketten te leveren? Die polsstok is niet oneindig lang. En op deze manier is dat ook niet vol te houden.”

Als BIZ-bestuur verloopt de samenwerking, waar het juist nu grotendeels om draait, in deze fase beter dan ooit: “We hebben met BIZ Ouddorp Centrum, Stichting Eilandmarketing en de FOGO het voor het hele eiland net even iets makkelijker voor elkaar. Nood breekt immers wetten. De contacten met de ondernemers zijn goed. Hun ideeën ook, alhoewel we daarover niet altijd op één lijn zitten. Als bestuur moeten we dan een bepaalde keuze maken. Maar uiteindelijk geldt ook hier: niets geeft meer rust dan een genomen besluit.”

Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Jaap Peeman, Wim van Vossen

Gert-Jan van der Valk.