Afbeelding
Foto: PPB

‘Geïnvesteerd op een omzet die niet wordt gerealiseerd’

Medio maart: strandondernemers blazen het winterstof van hun meubilair om eens voorzichtig op het komende seizoen vooruit te blikken. Medio maart 2020: lockdown, ook voor het Platform Pioniers Brouwersdam. “Naast de belangenbehartiging van de individuele bedrijven werken wij gebiedsoverstijgend om de naamsbekendheid van het hele gebied te vergroten”, zet voorzitter John Elenbaas uiteen. “Na een tijd van voorbereiding wilden we dat komend seizoen eindelijk gaan uitrollen. Noem het een soort gebiedsmarketing. Dat viel dus in het water.”

Platform Pioniers Brouwersdam (PPB) begon in 2014 met tien of elf deelnemers. Met achttien namen is anno 2020 elke ondernemer die ‘nagelvast’ op de Brouwersdam is gevestigd bij de stichting aangesloten. Zoals de hele wereld in maart in een overlevingsstand schoot, richtten ook de leden van het Platform de focus even op het eigen bedrijf. “Het was niet helemaal ieder voor zich, hoor”, zegt Elenbaas. “We weten elkaar te vinden, dus op individueel niveau hebben we elkaar waar mogelijk geholpen.” In de laatste dagen van mei, net voor Pinksteren, trof het bestuur elkaar voor het eerst sinds de uitbraak weer lijfelijk. “We hebben nu weer gelegenheid om te gaan nadenken over het promoten van het gebied.”

De ondernemers op de Brouwersdam hoeven zich niet alleen te concentreren op de horeca en daarmee op de anderhalve-meter-regels. “We hebben ook groepsevenementen. En alle watersporten zijn individuele sporten”, stelt Rick Jendrusch vast. De mede-eigenaar van Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam geeft aan dat de stranden sowieso openbaar gebied zijn, waar het op de verantwoordelijkheid van de bezoeker zelf aankomt. “Voor de gedeeltes van het strand waarvoor een specifieke ondernemer verantwoordelijk is, zal die een ‘portier’ inzetten. Dat regelt elk bedrijf zelf.”

Jendrusch erkent dat het in de eerste twee maanden eventjes ‘ieder voor zich’ was: “Je had je handen vol aan het treffen van maatregelen. Los daarvan: als iedereen bezig is met ernstig zieke familie of vrienden, is het niet gepast aan marketing te gaan doen. Bovendien was het doel van marketing, toeristen trekken, op dat moment niet aan de orde. Je wilt de stromen juist reguleren en degenen díe komen, informeren over wat wel kan en wat niet.” In een overleg met zijn collega-bestuurders heeft Jendrusch al laten vallen dat hij beducht is op de ‘vakantiestemming’ waarin de huurders van zijn huisjes zullen zijn. De eerste dag hebben ze die anderhalve meter nog wel tussen de oren, de dag erna voelen ze zich zó in een andere omgeving dat ze welhaast lijken vergeten dat corona ook híer speelt.

Ramvol

Dat recreatieondernemers het moeten hebben van het seizoen, lijkt misschien een open deur, feit is dat er in de NOW-regeling geen rekening mee is gehouden, stipt Henk van der Kruk (’t Gorsje) aan. “Die regeling gaat uit van inkomsten over het hele jaar, terwijl wij in drie maanden tachtig procent van onze seizoensomzet boeken.” Zoals het een goed ondernemer betaamt, heeft Van der Kruk wat ‘vlees op de botten’. “Wij zijn hier allemaal sterk genoeg om dit op te vangen.” ’t Gorsje heeft voor de laatste jaren sowieso een verdienmodel dat ervoor zorgt dat de ‘rustige maanden’ nauwelijks nog rustig te noemen zijn, met all-you-can-eat-avonden zat de tent ook in december of januari gewoon ramvol. En dan werd er ook nog aan huis bezorgd, een model dat in de coronatijd werd voortgezet.

Met het zomerseizoen voor de boeg weet Van der Kruk dat het aanbod aan seizoenskrachten groter dan ooit zal zijn, terwijl zijn vraag (en die van zijn collega’s) vele malen kleiner is. “Daarbij heb je een verantwoordelijkheid naar zowel de maatschappij als naar je personeel. Gasten worden makkelijker, je moet wel kunnen garanderen dat je personeel veilig kan werken.”

Net als haar collega Rick Jendrusch ziet ook Danielle van Meteren de grootste uitdaging niet in het veilig surfen, strandzeilen en kitebuggyen van de deelnemers bij Beware Beach. “Deelnemers logeren bij ons, de uitdaging zit ’m in het veilig slapen en eten van grote groepen.” Overigens zijn in deze coronatijd ook hier de groepen aanmerkelijk minder groot dan gebruikelijk: “Normaal gesproken hebben we 500 kinderen per jaar, nu beperken we ons tot de helft. Een behoorlijke aderlating.” Toch heeft zij niet overwogen om zo’n bij voorbaat lastig seizoen dan maar helemaal over te slaan: “Continuïteit is ook belangrijk, dan liever op halve kracht.”

Van Meteren onderschrijft de opmerking van haar collega van ’t Gorsje dat een béétje ondernemer wel tegen een stootje moet kunnen. “Als het niet bij deze ene golf blijft en er komt er volgend jaar nog een, dan wordt het echt wel tricky. Het zal van de winter al best spannend worden. Voor ons allemaal.”

Vet op de botten

John Elenbaas licht dit toe: “Aan het eind van het seizoen maak je de balans op. Dat weet je hoeveel je beschikbaar hebt om te investeren, te verbeteren of uit te breiden. Ingrepen die je product verbeteren. Afgelopen najaar keek iedereen terug op een heel goed seizoen en heeft op basis van de verwachting voor 2020 geïnvesteerd. Je hébt vet op je botten, tegelijk ben je altijd bezig met investeren in toekomst. Dat is in deze sector anders dan in een jaar-rond-exploitatie. Je anticipeert op een te verwachten extra toeloop. Je hebt ingezet op een omzet die nu niet wordt gerealiseerd. Had je van tevoren van deze pandemie geweten, dan had je alles een jaar uitgesteld, om liquiditeitsproblemen te voorkomen.”

<kader>

Platform Pioniers Brouwersdam

GO! sprak met vier vertegenwoordigers:

John Elenbaas, voorzitter Platform, eigenaar Eco-Elenbaas en camping Ellemeet (Schouwen-Duiveland).

Henk van der Kruk, bestuurslid en eigenaar Beachclub ‘t Gorsje.

Rick Jendrusch, bestuurslid en mede-eigenaar Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam

Danielle van Meteren, Beware Beach, O’Neill Summercamps (vervanger bestuurslid Maurits Drenth)

PPB heeft te maken met twee gemeentes, twee provincies, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer.

John Elenbaas erkent dat men hierdoor soms in een lastig parket zit, maar tegelijk faciliterend kan zijn in het verbinden van bestuurslagen. In een crisis als deze is iedere gemeente en provincie begrijpelijkerwijs sterk gefocust op het oplossen van de eigen problemen. Na corona denkt het Platform een rol te kunnen spelen in de evaluatie van hoe diverse bestuurslagen hiermee zijn omgegaan.

Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: PPB, Jaap Peeman

Afbeelding
Afbeelding