Edith Zuiderent.
Edith Zuiderent. Foto: Wim van Vossen

Voor Onwijs is goed internet van levensbelang


BelevenisTafels, daarmee is Onwijs bekend geworden. Nu, in tijden van corona, zijn zorginstellingen, scholen, bibliotheken, musea en restaurants meer met overleven bezig dan met het aanschaffen van interactieve tafels. Dat betekent niet dat het bedrijf in Oude-Tonge niets te doen heeft. Integendeel. “We leveren nu veel tablets voor individueel gebruik in zorginstellingen”, zegt Edith Zuiderent. “Dat heeft Onwijs een positieve boost gegeven. Nee, wij zijn niet in mineur.”

Wat groepjes cliënten samen rond de BelevenisTafel deden – een spelletje doen, een filmpje bekijken, een liedje beluisteren, informatie opdoen – kunnen ze in coronatijden op een tablet van Onwijs doen. Edith: “We hebben de software moeten aanpassen: grotere iconen, applicaties ombouwen voor één of twee personen… En we hebben beeldbellen toegevoegd. Daar is veel vraag naar vanuit de zorg nu cliënten hun kamer amper nog uit komen. We hebben deze extra applicatie heel simpel gemaakt, met een eenvoudige handleiding, zodat ook mensen die minder digi-vaardig zijn ermee uit de voeten kunnen.”

Noviteit

BelevenisTablets vormen een noviteit – op de golven van de huidige situatie, waarin de pandemie de hoofdrol speelt – voor het bedrijf dat de BelevenisTafel op de kaart zette. In Nederland, maar ook in het buitenland, waar Onwijs onder meer de Erlebnis Tisch en de Experience Table levert. “Voordat je de grens overgaat, moet je je goed verdiepen in zo’n land en ervoor zorgen dat de serviceverlening op topniveau is.”

Onwijs begon in Rotterdam als initiatief van twee onderwijsmensen: Edith Zuiderent en Remco de Korte. “Hij is de ontwikkelaar, de vormgever, de stille motor. Ik ben de kletskop”, zegt Edith, die ook tv-programma’s regisseerde en lezingen en festivals organiseerde voor onder meer het Letterkundig Museum.

“Ik deed organisatorisch van alles en Remco maakte computerprogramma’s voor in de klas. We kregen beiden opdrachten en hielpen elkaar. Op een gegeven moment hebben we er een bedrijf van gemaakt: Onwijs, omdat we het onwijs leuk vonden en omdat we voor het onderwijs werkten: cd-roms maken, school-tv…”

Het liep goed. Maar Edith en Remco waren niet uit op groei. “We wilden vooral dingen doen die ertoe doen, waar iets van te leren valt.” Ze verhuisden naar Flakkee. Puur voor het wonen, was de bedoeling. Maar Onwijs groeide eerst uit het woonhuis in Oude-Tonge en recent ook uit het bedrijfspand aan de Tramweg. De verhuizing naar een ander pand, vlak in de buurt, is net achter de rug.

Toch groei

De groei van het bedrijf heeft alles te maken met de introductie van de multitouch table door Microsoft. Dat was in 2008 en Onwijs was een van de eerste partners wereldwijd. De eerste tafel kwam te staan bij de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Daarna volgden meer bibliotheken. Scholen wilden ook een tafel. En musea. Allemaal met Onwijs-software.

Op een gegeven moment ontdekten ook zorginstellingen – eerst de ouderenzorg, algauw ook de zorg voor mensen met een beperking – de mogelijkheden van de multitouch table. “Het werkt. Je kijkt en luistert samen naar Tita Tovenaar en voetbal van vroeger, muziek uit je jeugd... Mensen worden actief, ze worden er blij van en zijn niet weg te slaan bij die tafels. Het daagt ze uit”, zegt Edith.

Het daagde Onwijs zelf ook uit. “In een tijd dat de iPad en de smartphone er nog niet waren hebben wij een 360 graden interface ontwikkeld”, zegt Edith. “We ontwikkelen de software zelf en maken updates. De tafels assembleren we ook zelf.” Er is door de jaren heen veel kennis en ervaring opgebouwd, wat het bedrijf in Oude-Tonge op de markt een grote voorsprong geeft.

Het gaat maar door. Recent ontwikkelde Onwijs een tafel voor restaurants. Wie gaat tafelen kan het menu erop lezen, maar er bijvoorbeeld ook informatie over de omgeving op vinden. Een wandeling na het eten? Kijk, hier staan wandelroutes…

Oppepper

Voor een bedrijf als Onwijs is goed en snel internet van levensbelang. “Essentieel”, zegt Edith. “Wij hebben contact met alle tafels en verzenden regelmatig software en updates. Momenteel is het internet waardeloos. Veel te langzaam. We lopen er dagelijks tegenaan, het leidt tot frustraties bij onze mensen.” Ook in het nieuwe pand zal dat niet direct veranderen.

Edith verwacht veel van de komst van glasvezel, waarvoor de FOGO zich hard heeft gemaakt, onder andere door het enthousiasmeren van ondernemers op eilandelijke bedrijventerreinen. “Het is echt nodig. Als het internet niet verbetert, raak je ondernemers kwijt. Glasvezel gaat voor een enorme oppepper zorgen.”