Wethouder Tea Both
Wethouder Tea Both Foto: Wim van Vossen

Wethouder Tea Both:

‘Onze ondernemers zoeken kansen,

ik zie dat nu nadrukkelijk gebeuren’


“Een hele rare tijd”, zegt economiewethouder Tea Both (CDA). Het is eind mei, een aantal beperkende maatregelen is versoepeld of teruggedraaid. Maar de coronacrisis is nog niet voorbij. “Sluit je ogen, denk terug aan drie maanden geleden en besef dat de wereld er toen totaal anders uitzag. Voor veel ondernemers is het beeld 180 graden gedraaid. Toen waren ze nog bezig met groeien, nieuwe mogelijkheden en het werven van personeel, nu met steunmaatregelen en met redden wat er te redden valt. Heel confronterend. Daarnaast ervaren veel zzp’ers een enorme terugval, zelfs naar het nulpunt.”

Hoe erg de eilandelijke economie is aangetast, is moeilijk te zeggen. Wethouder Both geeft aan dat er een enquête is uitgezet onder ondernemers om een beeld te krijgen. “Een indicatie hoe het ervoor staat. Waar lopen ondernemers tegen aan, waar hebben ze behoefte aan?” Het is een laagdrempelige enquête, geen ellenlange vragenlijst. Dit in de hoop dat de uitkomst, die rond het verschijnen van deze GO! bekend moet zijn, een zo getrouw mogelijk beeld geeft.

Wisselend beeld

Toch hoeft de wethouder daar niet op te wachten om een globaal beeld te schetsen van de economie op Goeree-Overflakkee in tijden van corona. Signalen genoeg, bijvoorbeeld via de FOGO, de BIZ Middelharnis Centrum en de BIZ Ouddorp Centrum, waarmee de gemeente regelmatig rond de tafel zit en actief mee samenwerkt.

Tea Both heeft het over een wisselend beeld. “Er zijn winkels, vooral in de foodsector, die nu een hogere omzet draaien. Daar staat tegenover dat bijvoorbeeld de horeca het heel zwaar heeft. Het aantal faillissementen is beperkt gebleven. Maar de verwachting is dat er op langere termijn bedrijven gaan omvallen. Opvallend is dat het goed gaat met de bouwsector. Er is genoeg werk. Maar sportscholen hebben het heel moeilijk. Evenals de recreatiesector. Als het weer mooi blijft en Nederlanders vooral in eigen land op vakantie gaan, is een inhaalslag mogelijk. Dat geldt ook voor de horeca, die wel te maken heeft met de regel dat er voorlopig maximaal dertig gasten welkom zijn. Dat scheelt natuurlijk wel veel omzet.”

Uitdagend

Er zijn mogelijkheden om de economie te helpen er weer bovenop te komen. De wethouder noemt de suggestie van de FOGO om procedures voor vergunningverlening niet te ingewikkeld te maken en te versnellen. “Dat is wel een uitdaging. Je hebt namelijk wel te maken met wettelijke termijnen voor de terinzagelegging en de verdere afhandeling.”

Ook andere mogelijkheden zijn uitdagend. “We kijken als gemeente of we investeringen kunnen vervroegen. Denk bijvoorbeeld aan investeringen op het gebied van infrastructuur en de renovatie van maatschappelijk vastgoed. Als je die naar voren haalt, kun je sectoren aan het werk houden. Maar je hebt wel te maken met aanbestedingsregels. En het moet wel passen in de begroting van de gemeente.”

Hoe de financiële positie van de gemeente zich ontwikkelt is sowieso spannend, zegt Tea Both. “We lopen belastinginkomsten mis omdat het aantal toeristen fors is teruggelopen en omdat we uitstel van belastingbetaling aanbieden. Hoe komen we hier zelf uit?”

De gemeente kan ondernemers bijstaan en faciliteren met maatwerk. Dat loopt via accountmanagers en het Bedrijvencontactpunt. Echter: “We kunnen als gemeente geen gouden bergen beloven.”

De gemeente heeft voorts snel actie ondernomen om de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) vorm te geven. “Zonder uitvoerige procedure en controle vooraf, om te voorkomen dat zzp’ers lang op hun geld moeten wachten. We hebben tot nu toe ruim zevenhonderd TOZO-aanvragen ontvangen.”

Steunfonds

De wethouder noemt nog een mogelijk hulpmiddel: het voorstel van de gemeenteraad om een Lokaal Steunfonds voor Ondernemers te realiseren. Met het oog daarop is de eerdergenoemde enquête verspreid. “Er wordt al gekeken naar de Eneco-gelden, maar die kunnen we niet zomaar vrijelijk besteden. Bovendien moet zo’n Steunfonds juridisch goed in elkaar zitten. Een voorwaarde zal zijn dat er geen sprake mag zijn van staatssteun. Ook de levensvatbaarheid van bedrijven is van belang. De gemeente kan geen Sinterklaas spelen.”

Corona heeft huisgehouden. Ook op Goeree-Overflakkee heeft de economie een geduchte knauw gekregen. Toch is Tea Both optimistisch. Ze roemt de veerkracht van ondernemers en het opzetten van lokale initiatieven als Eilandshoppen en de Doe Goed Actie.

Goede moed

Ze denkt ook dat investeringen in duurzaamheid en initiatieven op het gebied van de energietransitie niet in gevaar hoeven te komen nu de economie in zwaar weer is. Integendeel: “We kunnen nu juist een slag maken. Verduurzaming levert ook werk op.” De gemeente biedt bedrijven een scan van hun dak aan om de potentie voor zonnepanelen in beeld te brengen. Energieke Regio voert die scan uit. Nieuwe SDE-subsidies voor zonne-energie komen later dit jaar vrij.

“Of er hoop is? Wat mij betreft wel. Natuurlijk hebben ondernemers het erg zwaar, dat onderschat ik niet. Maar ik zie ondernemers die goede moed hebben of zeggen dat het goed gaat. Ik zie creativiteit. Er komt energie vrij. Onze ondernemers zoeken naar kansen. Ik zie dat nu nadrukkelijk gebeuren.”