Afbeelding
Foto:

Aardappels inpakken voor de export

Hun vader startte in 1978 met de aankoop van aardappelen bij Flakkeese boeren en verkocht deze aan grossiers buiten Goeree-Overflakkee, vooral in steden als Rotterdam, Gouda en Delft. Tot de supermarkten in opkomst kwamen en steeds minder groentewinkels zich staande wisten te houden. Toen is Westhoeve Potatoes zich gaan richten op het inpakken van aardappelen voor Nederlandse exporteurs. Peter Westhoeve, die nu de inkoop en planning regelt, voegde zich al snel bij zijn vader. Sinds 1996 heeft ook Jan Westhoeve zich bij het team aangesloten, als verantwoordelijke voor de export die Westhoeve Potatoes vanaf dat moment eigenhandig op zich nam. Dit debet aan de modernisering binnen de sector. En als het aan Jan ligt, mag de gemeentepolitiek zich meer toeleggen op schaalvergroting op de Kop van Goeree. "Anders voorzie ik een einde van de landbouw op de Kop van Goeree over pakweg tien tot twintig jaar."

"Er zijn op de Kop van Goeree nog maar vijf tot zes akkerbouwboeren actief. Om een volwaardig boerenbedrijf te kunnen runnen, is het noodzakelijk dat er meer landbouwgrond wordt geschapen. Nu zijn voor de paar overgebleven landbouwbedrijven nevenactiviteiten nodig om het hoofd boven water te houden." En dat is wel wat Jan graag wil. Zijn ambitie is Westhoeve Potatoes gezond te houden en door te geven aan de volgende generatie. Inmiddels is de derde generatie Westhoeve al actief binnen het bedrijf. William Westhoeve is na zijn hbo-opleiding binnen het bedrijf komen werken en neemt steeds meer verkoopactiviteiten op zich. "Met zijn komst zijn we behoorlijk gemoderniseerd op administratief gebied."

Bestaansrecht

Met een focus op juist de steden bij de start van Westhoeve Potatoes 42 jaar geleden, is het familiebedrijf nu vooral internationaal actief. Zoals genoemd ging de tussenschakel er al snel uit en heeft het bedrijf een eigen exporttak. "We hebben genoeg inpakcapaciteit en zijn, min of meer noodgedwongen, zelf gaan exporteren. Dat geeft ons een goed bestaansrecht. Wij zijn bovendien dicht bij havens zoals Rotterdam en Vlissingen gesitueerd. Daardoor kunnen we onze concurrentiepositie beter handhaven ten opzichte van bedrijven uit het noorden en oosten van het land bijvoorbeeld, die vanuit de polders leveren."

"Op Flakkee zijn we minder bekend, maar in Suriname is het 'bintje' hier de 'Westhoeve Potato' daar een aardappel die dagelijks wordt gegeten", vertelt Jan. "Van de aardappelen in Suriname komt 60 tot 70 procent van Westhoeve Potatoes. Het is een relatief klein land, waar 300 tot 400 ton aardappelen per week wordt geïmporteerd. Als je dan bij de juiste mensen aan tafel zit, zoals ministers, en goede kwaliteit levert, kom je in zo'n positie terecht. Een en ander houdt in dat indien bijvoorbeeld de invoerregels tussentijds worden aangepast, Westhoeve daar meteen bij betrokken wordt."

Niet voor niets heeft de familie Westhoeve een verworven positie. Het bedrijf is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar en schakelt snel. Ooit kwam Jan volgens deze werkwijze aan één van zijn grootste klanten in Afrika, die op zaterdag een beroep op hem deed. Jan klaarde die klus en de klant behoort nu tot de grootste van de Westhoeves.

Westhoeve Potatoes exporteert wereldwijd naar veertig tot vijftig landen. "Ook in oorlogsgebieden. Soms is het lastig daarvoor de benodigde documenten in orde te krijgen, maar over het algemeen is het goed te doen. De laatste vijftien jaar is de wereld heel klein geworden door internet. En met de eenwording van Europa zijn exportdocumenten soms niet nodig. Voor ons is dat een groot voordeel én bovendien kostenefficiënt."

De contacten over de hele wereld maken dit werk zo leuk om te doen, aldus Jan. "Zoals toen we de eerste keer in Zuid-Amerika werden ontvangen. Compleet in driedelig kostuum kwamen ze ons onderaan de trap van het vliegtuig persoonlijk verwelkomen. Dat zijn mooie dingen. Die relatie koesteren we al sinds 1979, vanaf de start van het bedrijf. We lopen ook nooit weg van problemen en gaan voor de lange termijn-relaties."

Dat aardappelen goed samen gaan met uien, weten ze in de derde wereldlanden als geen ander. Daar is deze voeding een eerste levensbehoefte. Westhoeve levert zodoende ook uien van Flakkeese ondernemers. Aardappelen hebben een relatief hoge voedingswaarde en worden in veel landen om die reden toegevoegd aan gerechten zoals soep.

Smart Water

Het blijft niet alleen bij het leveren van aardappelen. "We geven ook advies aan klanten in tropische landen hoe ze de aardappelen het beste kunnen bewaren. Zo hebben we in Guyana een eigen pakhuis gebouwd. Mét hulp van een aantal bedrijven van Goeree-Overflakkee. We proberen dan ook in het kader van Smart Water zoveel mogelijk werk op het eiland te houden. Indien we meer werk hebben dan we zelf aankunnen, dan werken we samen met collega-inpakbedrijven op het eiland. Naast de boeren en andere inpakbedrijven werken we ook samen met andere lokale ondernemers: van aannemers voor de bouw van loodsen, diverse transportbedrijven voor het vervoer van de containers, leveranciers van pallets, het verzekeringswerk, IT tot de bakker voor het Sinterklaas-pakket en de kerststol. Daarnaast zijn we een erkend stagebedrijf voor transport & logistiek. We dragen graag bij aan de lokale economie en ontwikkelingen voor een mooie toekomst."

Er is volgens Jan ook een kanttekening. "Er is geen extra inkomen voor de boeren hier. De grond die beschikbaar was, werd door hogerhand gedwongen omgezet in natuur (Volgerland, Kouden Hoek) of verkocht aan projectontwikkelaars. Daarom zijn nevenactiviteiten van levensbelang voor de kleine boeren op de Kop van Goeree. En ook om het huidige landschap in stand te houden. Gebeurt dit niet, dan zal nog meer landbouwgrond opgaan in natuur of recreatie."

Jan en Peter zijn samen met diens vrouw Mona als nevenactiviteit een camping aan de Brouwersdam gestart. En met groot succes. De politiek kan wel spreiding van recreatie op Goeree-Overflakkee willen, maar dat voegt volgens Jan niets toe. "Toeristen komen voornamelijk naar de Kop van Goeree voor de stranden en de watersport. Je zal de toeristen echt niet kunnen verleiden om aan de oostkant van het eiland te overnachten."

Uitbreiding zou dan ook behoorlijk wenselijk zijn voor het voortbestaan van het landbouwbedrijf. "Wat het lastig maakt, is dat schaalvergroting op sommige plekken op de Kop eenvoudigweg niet kan doordat we rondom in het water liggen en er steeds meer natuur komt op de Kop van Goeree. Er is de laatste twintig jaar veel grond opgeofferd voor de natuur en de vruchtbaarheid van de grond is hier kleiner door de verzilting. Mede daardoor hebben we 20 tot 25 procent minder opbrengst aan aardappelen per hectare dan op de rest van Flakkee en zijn nevenactiviteiten als de camping voor ons belangrijk. Alle weekenden en feestdagen zitten al volgeboekt en er is een fors groeiende vraag naar camperplaatsen. Daarom zouden we graag uitbreiden, alleen gaat dat nu nog niet."

Tekst: Mirjam van der Boom | Foto's: Westhoeve Potatoes en Shutterstock

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding