Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'Alles draait om het recept, de werkwijze en het geheim van de smid'

Eieren, boter, bloem en suiker. Dat zijn de hoofdingrediënten van cake. Simpel, maar toch zijn er grote verschillen: de ene cake is de andere niet. De reden is dat de ene cakebakker de andere niet is. Van der Spoel in Stellendam noemt zich De Cakebakker. Met een geheel eigen manier van werken weet het familiebedrijf zich al veertien jaar te onderscheiden. De Cakebakker groeit jaarlijks minimaal 10 procent. Inmiddels komt één op de vijf cakes op de broodafdelingen van Nederlandse supermarkten uit Stellendam.

Van der Spoel was een brood- en banketbakker in Middelharnis. De bakkerij was te vinden aan de Ring, waar in het begin ook de winkel was. Later verhuisde de winkel richting winkelcentrum.

In 2006 gooide bakker Hennie van der Spoel het roer om. Eén gezin kon goed leven van de prima lopende brood- en banketbakkerij, maar voor drie kinderen en drie gezinnen zou dat onzeker zijn. De oplossing: sluiting van de winkel en een doorstart als gespecialiseerde cakebakkerij. Twee jaar was het bedrijf gevestigd aan de Zernikeweg in Middelharnis. Daarna, twaalf jaar geleden alweer, volgde de verhuizing naar Stellendam.

Ook landelijk

Dat de keuze op het bakken van cakes viel, was niet vreemd. Hennie van der Spoel was er als kleine jongen al mee bezig in de bakkerij van zijn vader. Bovendien stond de brood- en banketwinkel in Middelharnis al bekend om de heerlijke cakes. Het product bepaalde 8 procent van de omzet. "Wij dachten: als het op Flakkee lukt, lukt het landelijk ook."

Hoewel er mensen waren die de bakker voor gek verklaarden, is die gedachte helemaal uitgekomen. Driekwart van de cakes uit Stellendam ligt anno 2020 op de broodafdelingen van Nederlandse supermarkten. Meestal onder private label, maar ook wel onder eigen merk. "Iedereen die met ons in zee gaat, gaat veel meer cake verkopen", zegt Hennie van der Spoel.

Het overige kwart van de Cakebakker-productie gaat naar de horeca en foodservice. "We maken ook relatiegeschenken: logocakes met een eetbare print. Vorig jaar hadden we twee klanten die duizend cakes van een meter wilden. Dat is bij elkaar dus twee kilometer cake."

Dagelijks worden er grofweg zo'n 10.000 cakes gebakken, afhankelijk van het type cake. Het grootste product is de hotelcake, daarnaast komen er variaties uit de ovens als marmer-, carrot-, red velvet-, brownie-, bitterkoekjes-, stroopwafel- en tulbandcakes. De Flakkeese boluscake ligt in heel Nederland in de schappen en van de zomer kopen voetballiefhebbers ongetwijfeld de EK-Oranjecake. "Je moet blijven verrassen."

Simpel en complex

Hoe is het succes van het bedrijf te verklaren? "Waar het mee begint is, dat onze cake lekkerder is. Dat is een simpel antwoord, maar tegelijkertijd een complex antwoord", zegt Ron van der Spoel, die De Cakebakker samen met zijn vader Hennie en zijn broer Frank runt. "Waar andere bakkerijen jarenlang hebben geïnvesteerd in efficiëntie en het opschalen van de productie, hebben wij het ambachtelijke erin gehouden. Dat zie je terug in de kwaliteit. Het heeft te maken met de voorbereiding, het draaien van het beslag, het afvullen, een bakker die meekijkt en het proces bewaakt. Alles draait om het recept, de werkwijze en natuurlijk het geheim van de smid."

Hennie van der Spoel: "Er is er niet één die het doet zoals wij. Maar iedere dag hebben we weer de uitdaging om een goed product te maken. Ik vind: je moet niets maken wat je zelf niet lekker vindt."

Van der Spoel onderscheidt zich ook door de flexibiliteit. Komt er in de loop van de ochtend een bestelling binnen, dan is die vrijwel altijd dezelfde dag nog te realiseren. Mede omdat de bakkerij in relatief kleine batches produceert.

Groter pand

Door het succes is er meer capaciteit nodig. De Cakebakkerij wil nog dit jaar het pand aan de Delta Industrieweg vergroten. Er komt ongeveer een derde aan oppervlakte bij, waardoor het aantal ovens kan stijgen van negen naar twaalf. "Verder verandert er niet eigenlijk niet veel. Het proces en de kwaliteit blijft behouden, alleen gaan we de fysieke arbeid voor de bakkers wat verlichten."

Tijdens de verbouwing gaat het bakken gewoon door. "Want als je bent gekoppeld aan de retail, zoals wij, dan kun je niet dicht."

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Wim van Vossen

Afbeelding
Afbeelding