Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Scholier Daphne verkoopt frites en vega-snacks

Met de opening van Daphne's Verse Friet zette middelbare scholier Daphne de Leeuw een bijzondere prestatie op haar naam. En passant maakte ze ook nog de droom van haarzelf én die van haar vader waar: vegetarisch snacken aan de man brengen op Flakkee.

Ze zit nog gewoon op school. Toch runt de 17-jarige Daphne al bijna een jaar haar eigen winkel. De vierdejaars van Edudelta is bedrijfsleider – en naamgever – van Daphne's Verse Friet in het centrum van Middelharnis.

"Tot februari 2019 hielp ik mee op 't Hoad", vertelt Daphne. De in de zomermaanden razend drukke snackbar op het Havenhoofd in Middelharnis was sinds 2015 eigendom van William de Leeuw. "Daar was ik al sinds mijn veertiende aan het helpen. Maar mijn vader stopte ermee en dat vond ik behoorlijk jammer."

De Leeuw senior had zin in een carrièreswitch en besloot na een aantal jaren in de horeca verder te gaan als zelfstandig ondernemer in de bouw. Hij was echter niet doof voor de wensen van zijn dochter. Dus zette De Leeuw een deel de opbrengst van 't Hoad in voor een pandje in de Nieuwstraat, aan het 'PLUS-parkeerterrein'.

Dubbel gevoel

"Al van kinds af eet ik veganistisch en ook Daphne doet dat. Ik had al jaren de droom om een vegetarische snackbar te beginnen. Dat kon aan het Havenhoofd niet omdat ik daar een hoge omzet moest halen. Eigenlijk heb ik al die jaren een wat dubbel gevoel gehad. Dan had ik een mooi weekend gedraaid met een prachtige omzet, maar dacht ik: ja, jongen, maar je hebt wel vlees staan verkopen."

Toen het pandje in de Nieuwstraat vrijkwam, was De Leeuw de eerste die zich bij de verkoper meldde en kon hij direct toeslaan. "Ik merkte dat Daphne hier graag in verder wilde. Zelf had ze misschien haar twijfels, maar ik was er na die vier jaar van overtuigd dat ze het kon."

Bijkomend voordeel: ongeveer op het moment dat De Leeuw het pand kocht, besloot de gemeente de doorgaand verkeersroute op de Nieuwstraat af te zetten en konden de horecaondernemers – VisExpo, Bij Elles, Kruik én Daphne – hun bezoekers een mooi plekje op het terras voor de deur aanbieden.

"Op school wordt er heel leuk gereageerd. Mensen vragen aan me hoe je dat nou doet, zelf een zaak beginnen." Haar vader is formeel de eigenaar van Daphne's Verse Friet, maar vaker dan een uurtje of drie per week laat hij zich niet zien. Daphne staat drie dagen per week achter de frituur en de kassa, geeft leiding aan de collega die er op twee andere dagen staat en onderhoudt de contacten met de leveranciers, doet de bestellingen en beslist of er een verandering of uitbreiding van het assortiment moet komen. "Zo zijn we nu bezig met nieuwe frikadellen. En we hebben voor een andere fritesleverancier gekozen. Uit Goudswaard in de Hoeksche Waard. Nee, niet uit deze regio dus, maar daar is de grond beter voor de aardappelen dan de zandgrond in bijvoorbeeld Ouddorp."

Missiewerk

In vergelijking met de grote steden is er op Flakkee nog wel wat missiewerk te verrichten en is de keuze voor minder vlees – of liever geen vlees – voor veel mensen nog een stap te ver. "Toch krijg ik heel veel leuke reacties. Mensen vinden het érg lekker. Jongeren nemen hun ouders mee of ze komen omdat ze het vegan of vegetarisch eten in hun omgeving hebben gezien. 'Wij eten zelf dan wel vlees, maar de dochter van een vriend is vegetariër, dus we komen toch eens proeven'." Die houding, in combinatie met een open en klantvriendelijke opstelling – 'Ik probeer met iedereen een gezellig praatje te houden' – maakt dat steeds meer mensen de weg naar Daphne's Verse Friet weten te vinden.