Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Gebrand op Goeree-Overflakkee

Brandstof voor de vroege ochtend, het werk, gezelligheid. Brandstof voor alles. De koffie van Brandstof, een initiatief van de broers Joost en Jan Meijerink, is bezig met een indrukwekkende opmars. De bonen komen uit Costa Rica, maar ze zijn "gebrand op Goeree-Overflakkee".

"We hebben veel geleerd. Het was een leuk jaar. Er ging geen dag voorbij dat we niet met Brandstof bezig waren", blikken Joost en Jan terug op hun eerste jaar. Het was ook pionieren. Hoe brand je koffiebonen met het beste resultaat? Hoe voldoe je aan de stijgende vraag? "Soms waren we vier avonden aan het productie draaien." Hoe werk je aan je bekendheid? En hoe ga je om met tegenslag, bijvoorbeeld als je kortsluiting hebt en de brander het begeeft?

Het idee om "iets met koffie" te gaan doen, ontstond uit een gedeelde interesse. Jan lapte in zijn vrije tijd koffieapparaten op en Joost zette regelmatig koffie op festivals. Ze dachten aan een koffiezaakje, maar dat idee bleek een brug te ver. Toen zagen ze op marktplaats.nl een koffiebrander, een apparaat met een capaciteit van 1 kilo bonen. Ze kochten hem en plaatsten de brander in de schuur van Joost. Het branden kon beginnen. In de schaarse vrije tijd, want de initiatiefnemers hebben ook allebei een baan.

Algauw trok het nieuwe Flakkeese product de aandacht. Steeds meer particulieren kochten Brandstof – vooral op Goeree-Overflakkee, maar ook in Duitsland – en een stuk of wat horecagelegenheden zetten de lokaal gebrande koffie op de menukaart. Er kwamen verkooppunten, waaronder de Landwinkels en een supermarkt op het eiland, en de broers gingen Brandstof promoten op festivals als de Flakkeese Dagen.

Droom met impact

Het sloeg aan en groei van Brandstof bleek onontkoombaar. Maar hoe doe je dat? "We hebben eerst onze droom op papier gezet. Daarbij gaat het om impact. We willen een duurzaam en eerlijk product. De koffiebonen, één soort arabica, komen direct van de boer. Het branden doen we in een elektrische brander. Dat ligt niet voor de hand. Bijna alle branders werken op gas. Maar wij willen zo duurzaam mogelijk produceren. Op den duur zullen er ook wel zonnepanelen op het dak komen."

Lokaal, eerlijk, duurzaam – dat zijn de kernwaarden die de koffiedroom tot werkelijkheid maken. Maar de droom gaat verder. De mannen van Brandstof willen in de toekomst graag werken met medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. En dan is er nog de droom om toch nog een keer een koffiezaakje te beginnen. "Eigenlijk een keten", lacht Jan.

In 2020 schept Brandstof de voorwaarden om verder te groeien. "Onze doelstelling is om er allebei één dag in de week mee bezig te zijn." Maar belangrijker is dat er een nieuwe brander is met meer capaciteit – 6 kilo bonen in plaats van 1 – en een nieuwe locatie voor de branderij.

Zo is Brandstof niet langer een veredelde hobby voor twee broers die in hun vrije tijd in de schuur maximaal 1 kilo koffiebonen branden, maar een startup waar muziek in zit. En waar ook ondernemers die eerlijke, verse Flakkeese koffie willen schenken hun voordeel mee kunnen doen. "We leveren naast zakjes met bonen losse koffie in tonnetjes. Voor koffiemachines kunnen we ook zorgen."


Specialty koffie

De koffiebonen van Brandstof komen van boer Victor in Costa Rica. Joost en Jan Meijerink hebben het plan om eens op zijn plantage te gaan kijken. Van een andere koffieboer uit de omgeving nemen ze ook bonen af.
Met een Q-grade van minimaal 85 (op een schaal van 100) behoren de Brandstof-koffiebonen tot de top als het om kwaliteit gaat. Nu de nieuwe koffiebrander in gebruik is genomen, is het uiteindelijke resultaat in koffiekopje of mok nog smaakvoller. Zo smaakvol dat bakker Jan van Harberden er koffietaartjes van gaat maken…

Meer informatie: www.brandstofkoffie.nl.

Afbeelding
Afbeelding