Afbeelding

Johan Auperlé verzamelt oldtimers

Geen auto's, maar automobielen

"Acht cilinder, automaat. Een automobiel die heerlijk rijdt", zegt Johan Auperlé terwijl hij een witte Rolls Royce aanwijst. "Kwaliteit!" De 'Rolls' staat geparkeerd tussen tal van andere oldtimers. Chevrolet, Cadillac, Chrysler, Citroën en ga zo maar door, de collectie is ronduit indrukwekkend. En dan hebben we het nog niet eens over de gele Amerikaanse schoolbussen die buiten geparkeerd staan.

Johan Auperlé is van oorsprong bloemist. Vijf generaties waren bijna een eeuw actief in de bloemen en planten. Op het hoogtepunt telde de Auperlé-keten vijf winkels. Maar omdat er geen opvolging was, zette de nu 73-jarige ondernemer er anderhalf jaar geleden een punt achter. Drie jaar voordat het familiebedrijf honderd jaar zou bestaan.

Schapenboer

Dat wil niet zeggen dat Auperlé niets meer uitvoert. Integendeel. Hij is fulltime bezig met zijn groothandel in decoratiemateriaal en oude fruitkisten. "Er rijden drie vrachtwagens rond in binnen- en buitenland. Met wat? Bijvoorbeeld met decoratieschapen in allerlei kleuren. Ik ben de grootste schapenboer van Flakkee. Regelmatig gaan er 700, 800 naar Texel, het schapeneiland. Duitse toeristen kopen ze graag. Ze zijn er gek van."

Auperlé levert aan onder andere tuincentra en bouwmarkten. "Die fruitkisten zijn heel populair als element in het interieur. Vaak staan de namen en veilingnummers er nog op. Maar ik handel in meer antieke dingen. Pas heb ik nog een hele partij louvreluiken gekocht van zeventig, tachtig jaar oud." Buiten wijst hij een stapel roestige golfplaten aan. "Ook zeer gewild."

Een andere passie zijn de oldtimers. "Dit zijn geen auto's, maar automobielen. 42 jaar geleden kocht ik mijn eerste: een zwarte Citroën Traction. Ik had er gewoon zin in. Als ik een bruidspaar sprak met het oog op een boeket, kreeg ik de vraag of ze die auto konden gebruiken op de trouwdag. Zo is het allemaal begonnen met Auperlé Trouwvervoer." Met andere woorden: van het een komt het ander. "Ik heb altijd van bloemen gehouden en het trouwvervoer ben ik erbij gaan doen."

Vele jaren leverde de bloemist uit Oude-Tonge niet alleen het bruidsboeket, maar desgewenst ook de auto 'voor de mooiste dag van je leven'. Voor bloemen moet je niet meer bij Auperlé zijn, maar een stijlvolle trouwauto is er nog altijd te huur.

"Na de eerste kwam de tweede, de derde, de vierde… En nu zijn er een x-aantal. Het is absoluut een uit de hand gelopen hobby. En het leuke is dat die ziekte ook is overgeslagen op de kinderen en kleinkinderen", lacht Johan Auperlé. "Merkentrouw ben ik niet. Na de eerste Citroën heb ik er nog een paar gekocht, al is het een moeilijke auto. Er staan hier ook Amerikanen uit de jaren vijftig en zestig. Dat rijdt heel anders."

Alles rijdt

De oudste oldtimer in zijn collectie is een Chevrolet National uit 1928. Daarnaast staan er A Fords uit de jaren dertig van de vorige eeuw en bijvoorbeeld Volkswagen Kevers, waaronder een cabrio, en een Van der Plas Princess uit 1954. "Alles rijdt", zegt de trotse eigenaar van al dat moois, die af en toe ook zelf sleutelt. "Ik houd van originaliteit. Dat vind ik het mooiste van een oldtimer. Met een andere motor erin is zo'n automobiel niet naar mijn zin. Antiek moet je niet verknallen."

Wat meespeelt bij het verzamelen is de waarde die deze automobielen vertegenwoordigen. "Ik denk steeds: de waarde van een oldtimer zal niet minder worden. En dat klopt: de waarde neemt alleen maar toe. Dus dan koop ik dit en dan weer dat, al probeer ik dat nu niet meer te doen. Ik doe ook wel weer eens wat weg. Of ik ruil. Mijn laatste aanwinst? Dat is een Kever. Tja, die kom je dan tegen… Maar vergeet niet: er is veel meer te koop dan je zou kunnen kopen." En dat geldt ook voor de antieke brommers, radio's, pick-ups, dinky toys et cetera et cetera, waarmee het bovengedeelte van de loods is gevuld.

Een favoriet heeft Johan Auperlé ook. Het is een gerestaureerde A Ford uit 1931. "Ik rijd er weleens in rond. Een rondje eiland of richting Zeeland. Je trekt er veel bekijks mee, trouwens ook als je er met de Chevrolet Bel Air mee op uit trekt."

Schoolbussen

Tien, twaalf jaar geleden verkasten twee schoolbussen van de Verenigde Staten naar Oude-Tonge. Het zijn bussen van het merk International, geschilderd in die typisch gele kleur die alle Amerikaanse schoolbussen hebben. "Ze komen uit de staat Arizona en zijn gemaakt in 1998", zegt Johan Auperlé, die in een ver verleden nog even touringcarchauffeur is geweest. "Ach, ze zijn leuk en passend bij de bruidsboeketten en de trouwauto's: je gasten kunnen volgen met de bus. Er kunnen 43 mensen in, plus een chauffeur."

Zo'n bus over de Nederlandse wegen laten rijden, is niet zomaar één twee drie voor elkaar. Er zijn diverse aanpassingen nodig, zodat het voertuig aan dezelfde vereisten voldoet als een touringcar. "Of het comfortabel rijdt? Nee, je zit op een vierkante stoel en er is geen enkele luxe. Maar dat hoeft ook niet tijdens zo'n rit. Meestal rijd ik zelf", zegt hij terwijl hij zijn chauffeurspet opzet om te poseren voor de camera. "Vorig jaar had ik nog een ritje naar Duitsland. We gaan ook regelmatig naar België."

Tot slot van een uurtje genieten – waarin ook nog vrolijke muziek klonk uit een dansorgel dat ooit in een Belgisch café stond – komt de vraag op of Auperlé misschien ook nog een gewone auto heeft. Een auto voor huis-, tuin- en keukengebruik, zeg maar. "Jazeker", is het antwoord van de oldtimer-liefhebber. "Ik rijd in een Renault Velsatis. Lelijk, maar comfortabel. Een toekomstige klassieker…"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding