December ruim 2 graden te zacht straks

Het wil maar niet winteren in de maand december tegenwoordig. Met weemoed kijkt menigeen dan ook terug naar de opvallend sneeuwrijke en zeer koude decembermaanden van 2009 en 2010. Toen gelukte het Thialf om nog wel toe te slaan in de Lage Landen.
December 2015 sloeg alles qua temperatuuroverschot: het werd bijna 6 graden te zacht.
Het lijkt er op dat we deze maand een heel stuk richting die bizar zachte 2015 gaan. De maand begon bijna een graadje te koud rond Sinterklaas, maar nu is het alweer ruim anderhalve graad te zacht en dit surplus wordt flink uitgebouwd de komende tien dagen.
Momenteel zijn er eigenlijk geen winterse perspectieven meer te bespeuren dit jaar. Voor een eerste winterse speldenprik, of iets meer zullen we tot in januari moeten wachten. De bekende kerstdepressie vergezeld van regen en wind lijkt er weer in vol ornaat te komen.
De regenmomenten zullen er ook weer regelmatig zijn tot na Kerst. De komende dagen evenwel is het wat droger met vooral op donderdag en zaterdag geen noemenswaardige regen. Uitgesproken zacht blijft het de komende tijd met vrijwel dagelijks meer dan 10 graden. Topmaxima van 14 graden zoals op dinsdag blijven ook nog haalbaar komende periode. De wind waait meestal uit het zuiden of zuidzuidwesten en is veelal matig van kracht. Al met al beleven we dus weer zo'n typische sombere decembersfeer waarbij de kerstverlichting op veel plaatsen goede zaken doet om het in ieder geval iets minder somber te laten ogen.
Nogmaals, voor een keer wat winters getint weer met eventueel sneeuw en vorst op de Eilanden zullen we waarschijnlijk tot in de loop van januari moeten wachten.
Het huidige weerbeeld dat totaal niet op winter lijkt, is min of meer al aangekondigd in de diverse langetermijnvisies van een paar (internationale) weercentra. Onlangs bevestigden respectievelijk het Britse - en Europese weercentrum dat ook januari 2020 zacht of zeer zacht gaat verlopen. Ondergetekende verwacht de komende maand nog wel een paar winterse ontwikkelingen. Het gebeurt zelden dat een bijzonder zachte fase tot zeven weken op rij aanhoudt. Dit gebeurde echter wel dertig jaar terug in de boterzachte winter 1989-1990. Allerlaatste ontwikkelingen zinspelen nu toch op wat kouder weer richting de jaarwisseling.