(v.l.n.r.) Hans Vroegindeweij, Marco Born en Paulus Looij in de volledig gerenoveerde kerk van de Christelijke Gereformeerde Kerk.
(v.l.n.r.) Hans Vroegindeweij, Marco Born en Paulus Looij in de volledig gerenoveerde kerk van de Christelijke Gereformeerde Kerk. Foto:

Renovatie kerk zorgt voor saamhorigheid

"In de muren zit vocht en zout van de Watersnoodramp, dat hebben we ook gelijk opgelost." Tijdens een rondleiding door de kerk vertellen Paulus Looij, Marco Born en Hans Vroegindeweij over alle verbeteringen. Scriba en architect Marco Born somt een lange lijst op met verbeteringen. Zo is onder andere het dak vernieuwd en geïsoleerd, is er een jeugdzolder gebouwd en is het orgel onder handen genomen. Voorzitter van de renovatiecommissie Hans Vroegindeweij en werkzaam bij de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: "Het orgel is schoongemaakt, onderhouden, gestemd en er zijn aanpassing verricht aan het pijpwerk van de fagot en trompet."

Honderd vrijwilligers

Paulus Looij werkt in het dagelijks leven bij een ingenieursbureau en was daarnaast de afgelopen maanden druk als coördinator van het vrijwilligerswerk. "We hebben tienduizenden euro's uitgespaard door de inzet van vrijwilligers. We hadden verschillende groepen, zoals schoonmaak, elektra, verhuizing en timmerwerk. Iedere vrijwilligersgroep had een eigen Whatsappgroep, waarin afspraken werden gemaakt." De kerk telt bijna 500 leden, zeker 100 daarvan hebben zich als vrijwilliger ingezet. Paulus: "De bereidwilligheid was enorm, van 12-jarigen tot gepensioneerden. Het is geweldig om het met elkaar te kunnen doen. Dat zorgt voor binding en saamhorigheid binnen de gemeente."

Hartelijk ontvangst

Op Tweede Paasdag was de laatste kerkdienst in de 'oude kerk'. De afgelopen maanden mocht de gemeente gebruik maken van het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde gemeente in Sommelsdijk. Daar waren op zondag vier diensten, om 9.15, 11.15, 16.30 en 18.30 uur. Alle drie zijn ze vol lof over de samenwerking. "We waren gelijk welkom en de Hersteld Hervormde gemeente was bereid om hun diensten vroeger plaats te laten vinden." Er zijn ook een aantal gezamenlijke diensten geweest, onder andere op Hemelvaartsdag en met Pinksteren. "Toen was de kerk tot de laatste stoel bezet. Er zaten toen wel zo'n duizend mensen in de kerk." Hans vertelt dat hij afgelopen zondag naar de kerk ging en tegen iemand van de Hersteld Hervormde gemeente zei: "Het is vandaag voor de laatste keer hé." Waarop de ander antwoordde: "Al was het nog tien keer, jullie zijn hier welkom."

Drempels wegnemen

Voor het kerkgebouw is een nieuwe entree gebouwd met twee grote openslaande deuren, waar je zo doorheen kunt kijken. Architect Born: "We willen daarmee laten zien dat we openstaan voor iedereen. Voorafgaand aan de renovatie werd de Hoflaan opnieuw ingericht door de gemeente. Dat kwam goed uit, wij hebben het straatwerk rondom de kerk gemaakt met dezelfde stenen. Dat is niet alleen esthetisch mooi, maar symboliseert ook dat we drempels willen wegnemen om hier binnen te stappen." Er was tijdens de renovatie aandacht voor details. Zo werd het krakende bankje van de organist uit elkaar gehaald en opnieuw gelijmd…

Kostenplaatje

De verbouwing startte met de wens om de ventilatie in de kerk te verbeteren. Maar al snel was duidelijk dat dit een goede aanleiding was om in één keer het hele gebouw grondig onder handen te nemen en alle knelpunten en wensen in één keer te realiseren. Born: "Er is toen een integraal plan gemaakt en een kostenraming. De totale kosten werden geschat op € 825.000,-." Looij: "Er werd unaniem besloten om aan de slag te gaan." Bij de bouw waren veel gemeenteleden betrokken. Zo was gemeentelid Wielhouwer de hoofdaannemer. Vroegindeweij: "We hebben zoveel mogelijk gewerkt met bedrijven die verbonden zijn aan onze kerk." Nadat de aannemer klaar was konden de vrijwilligers aan de slag. Die plaatsten bijvoorbeeld de kerkbanken. De mannen vertellen: "De eerste avond plaatsten we er vier, maar na verloop van tijd gaat het treintje lopen. Deze hele rij is in één dag geplaatst."

Hans Vroegindeweij: "We hebben bij de renovatie ook veel aanpassingen gedaan op het gebied van duurzaamheid. Dat past bij goed rentmeesterschap." De kerk is geïsoleerd, voorzien van zuinige verlichting en op het dak glimmen vijftig zonnepanelen.

Veel belangstelling

Vanuit de gemeente was er tijdens de bouwperiode veel belangstelling voor de vorderingen. Een gemeentelid maakte trouw foto's van iedere stap, die trokken veel bekijks op de website van de kerk. Daarnaast konden gemeenteleden iedere laatste zaterdag van de maand een kijkje nemen. Paulus Looij: "Naarmate het steeds meer vorderde kwamen er steeds meer kijkers." Vroegindeweij: "Op een gegeven moment liepen er wel honderd mensen in de kerk." Op 14 februari is de officiële opening van de kerk voor genodigden. Dan zijn alle betrokkenen en buurtbewoners welkom.

De mannen hebben samen honderden uren gestopt in het renovatieproject. Nu is de klus geklaard. Zondag tijdens de eerste dienst in het vernieuwde gebouw zingen de kinderen uit de kerk een aantal psalmen. Born: "Daarmee willen we laten zien dat we het ook hebben gedaan met het oog op de volgende generatie. Na het zingen wordt de Bijbel voor de eerste keer geopend op de nieuwe preekstoel." Tijdens de rondleiding gaat de voorzitter van de renovatiecommissie alvast even op zijn vaste plek zitten en kijkt voldaan rond. "Het is fijn om weer in onze eigen kerk te zitten zondag."