Afbeelding
Foto:

Herman(65) en Marjolein(31) de Blok: We worden allebei blij van ondernemen

Marjolein is hoogzwanger, ze is net voor de jaarwisseling uitgerekend. Herman wordt voor het eerst opa. "Dat is echt ontzettend leuk. Misschien ga ik straks wel hele dagen met de kleine spelen," zegt hij gekscherend tegen zijn dochter. Die lacht breed en vertelt dat de familiebanden heel hecht zijn. "Als mijn vriend 's avonds werkt schuif ik bij mijn ouders aan om mee te eten. We gaan vaak met z'n allen op pad, bijvoorbeeld naar musicals."

Zelf tijd invullen

Herman de Blok is een bekende verschijning op Goeree-Overflakkee. Hij was veertig jaar lang het gezicht van Opelgarage Knöps in Sommelsdijk. Hij verkocht de Opelgarage aan Automotions en nam in mei 2017 afscheid van zijn bedrijf. Desondanks zit hij niet stil. "De afwikkeling van de verkochte bedrijven kostte zeker een jaar en ik heb nog steeds meerdere ondernemingen." Hij blikt terug: "Vroeger werkte ik minimaal 80 uur in de week, in drukke tijden soms wel 100 uur. Dan ging ik na het opstaan gelijk aan de slag en dat ging dan de hele dag door. Nu kan ik mijn tijd zelf invullen. Toch zijn de dagen nog steeds behoorlijk gevuld. De inwoner van Middelharnis is commissaris bij meerdere bedrijven, helpt startende ondernemers en runt samen met dochter Marjolein tankstation en tankshop 'De Ronde Boom' in Sommelsdijk. Het is geweldig om dat samen te doen."

Geen half werk

Marjolein groeide op met een vader die veel werkte, maar ook erg betrokken was. "Toen mijn zus en ik gingen studeren kwam hij regelmatig op bezoek, of hij bracht ons na het weekend naar onze kamer. Hij deed en doet heel veel tegelijk." Behalve de brede lach heeft ze ook dezelfde mentaliteit als haar vader. "Wij houden niet van half werk, als je iets doet dan moet je er helemaal voor gaan." Zelf werkt ze als HR-medewerker bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Het tankstation doet ze ernaast. Herman: "Ik denk dat jij ook wel aan de zestig uur per week komt." Marjolein: "Ik heb er geen hekel aan, ik vind het belangrijk om alles goed te regelen." Herman: "We worden allebei blij van ondernemen."

Elkaar aanvullen

Als het gaat over de verschillen tussen vader en dochter geeft Herman een voorbeeld. "Als we op een beurs lopen en ik zie iets wat mij aanstaat dan kan ik in één keer zeggen doe maar. En dat gaat dan over een machine van honderdduizend euro. Marjolein is voorzichtiger, die denkt langer na over beslissingen. We vullen elkaar goed aan." Iedere vrijdagmorgen hebben ze twee uur lang zakelijk overleg, inclusief agenda. Dan worden de zaken doorgenomen en beslissingen gemaakt. Marjolein: "Omdat we hetzelfde denken zijn we het vaak snel eens." Het voordeel van samen ondernemen als vader en dochter vinden ze dat je elkaar heel goed kent en weet dat je op elkaar kunt vertrouwen. Dat het ook tijdens familiebijeenkomsten weleens over de zaak gaat vinden ze allebei geen probleem. "Dat is onderdeel van ons leven, dus natuurlijk gaat het daar ook over."

'Leren, leren, leren'

Herman groeide op als zoon van de fietsenmaker in Middelharnis. "Ik heb nooit voor een baas gewerkt." Hij rolde zonder studie op zijn negentiende de autobranche in en stampte tankstations, garages, een schadeherstelbedrijf en leasemaatschappij uit de grond. Herman: "Dat kon toen nog. Nu begin je niks meer zonder studie. Ik heb altijd tegen Marjolein en haar zus gezegd: Je moet leren, leren, leren." Dat advies heeft ze opgevolgd, ze studeerde economie aan de Universiteit van Utrecht.

Hele familie betrokken

Niet alleen Herman en Marjolein zijn betrokken bij de Ronde Boom, ook de andere familieleden zijn betrokken bij het bedrijf. Ze bezochten als gezin tankstations in heel Nederland om ideeën te verzamelen voor De Ronde Boom. Zoon Patrick maakt bloemstukken en kerststukken die worden verkocht in de tankshop. De oudste dochter werkt elders in het land als kandidaat-notaris, maar staat ook regelmatig in de tankshop achter de balie. Herman: "Op Tweede Kerstdag bijvoorbeeld. Marjolein vult aan: "Dan is het voor het personeel ook fijn om vrij te zijn." Moeder Ria heeft een kapsalon aan huis, maar werkt ook regelmatig mee in de tankshop.

Overal proeven

De Ronde Boom is als zelfstandig tankstation een uitzondering, het overgrote deel van de Nederlandse tankstations is in handen van een grote keten. Daardoor hebben ze vrijheid. Marjolein: "We hebben zelf het assortiment samengesteld. We zijn op allerlei locaties snacks en koffie gaan proeven." Herman trots: "Marjolein heeft zelf het hele interieur ontworpen." Vorig jaar openden ze het nieuwe tankstation en tankshop. Maar ze blijven vernieuwen. Zo zijn ze zelf enigszins verrast over het succes van de nieuwe, grote wasmachines. Marjolein: "Die worden bijvoorbeeld gebruikt door internationale chauffeurs, of het wassen van paardendekens die niet thuis in de wasmachine passen." Gevraagd naar tips om als familie samen te werken zijn de vader en dochter duidelijk. Herman: "Je moet duidelijk communiceren". Marjolein vult aan: "En je moet alles tegen elkaar kunnen zeggen, anders werkt het niet."

Waterstof gaat om subsidie

Op het eiland wordt er ingezet op waterstof als energiebron voor de toekomst. Als brandstof voor auto's gaat dat volgens de tankstationeigenaar nooit van de grond komen. "Alle autofabrikanten zetten vol in op elektrisch, daar worden miljarden in geïnvesteerd. Waterstof gaat alleen maar om het binnenhalen van subsidies." Op tafel ligt het vakblad voor tankstationhouders met de laatste cijfers over de branche. "Fossiele brandstof blijft voorlopig zeker bestaan. We zien wel dat er steeds minder diesel wordt getankt en steeds meer schone brandstoffen, zoals V-Power." Vanwege de opkomst van elektrische auto's gaan ze volgend jaar een snellaadstation bouwen waar auto's binnen een kwartier de accu kunnen opladen. Het eerste snellaadstation op Goeree-Overflakkee. "Ik weet zeker dat elektrisch rijden de toekomst is."

Samen kerst vieren

In de periode voor kerst konden vaste klanten een kerstboom bij elkaar sparen. Er zijn er zo'n duizend weggegeven. Herman: "Dat doen we al 27 jaar, het is voor mij echt een hoogtepunt van het jaar. Als we bomen over hebben geven we die weg aan verenigingen en zorginstellingen." Marjolein: "Een stukje klantenbinding vinden wij allebei erg leuk om te doen." Zelf zitten ze met kerst, net als ieder jaar, met de hele familie om tafel. Maar als er gebeld wordt omdat er iets aan de hand is bij het tankstation dan gaat er gelijk iemand naartoe. Herman: "Daar kijkt niemand vreemd van op, de onderneming gaat altijd door."