Afbeelding
Foto:

Wat is geloven?

In dit weekboek probeert de auteur antwoord te geven op die beslissende vraag: wat is geloven precies? Hoe is dit boek opgezet? In de vorm van een soort abc van het geloof. Dus voor elke week een woord. Belangrijk om er de week mee te beginnen (zondag), maar ook om verder in de week dit woord mee te dragen. Enkele tientallen kernwoorden worden besproken, elk met een aspect van wat-geloven-is, inhoudt. Wellicht komt het u/jullie bekend voor. Alexander Comrie heeft onder de titel ABC des geloofs, of verhandeling van de benamingen des zaligmakende geloofs volgens de letters van het alphabet eerder een aantal kernwoorden van a tot z. besproken. In het Woord vooraf schrijft ds. Kieviet dat dit geenszins een herschrijving of zelfs een vervanging is. De laatste alinea van dr. Comrie neemt de auteur met een kleine wijziging over:

'Het enige wat ik je te bidden heb, is je eigen hart bij het leze van elke benaming na te gaan. Dan zul je erdoor overtuigd kunnen worden of je de grote zaak mist, dan of je er deel aan hebt. God Zelf zende Zijn licht bij de waarheid. Hij werke het geloof waar het niet is. Hij versterke het waar het is. En Hij zegenen al mijn geringe pogingen tot jouw eeuwige zaligheid! Dat is ook de bede van J.M.J. (Jaap) Kieviet VDM.

Het is de bedoeling van de auteur om zo dicht mogelijk bij het spreken van de Heilige Schrift te blijven. Maar al lezend zal het ook duidelijk zijn, wie van de predikers uit vroeger dagen, hij dankbaar erkent als zijn geestelijk vrienden.

Welke kernwoorden van a tot z. worden besproken?

Het begint met Gods gebod, dan Gods genade, vervolgens wel volgens het abc: aandoen, aanhangen, bekommerd zijn, belijden, groeien, hopen, horen, kennen, kiezen, leunen, nochtans, vluchten, wedergeboren worden, zeker weten, zien en zuchten.

Tijdens de adventstijd: verwachten, met Kerst knielen, in de Lijdenstijd: zich verootmoedigen, met Pasen zich verwonderen, met Hemelvaart wandelen en met Pinksteren, hoe kan het ook anders: vervuld worden. De kernwoorden hebben een relatie met de feestdagen, bijzonder goed overdacht.

Omdat we in de adventstijd leven, een passage uit deze bespreking (pag. 175): Op de grens van het Oude en Nieuwe Testament worden ons twee mensen gewezen die leven in deze verwachting. Het is niet verwonderlijk dat we ze aantreffen in de tempel. Simeon: 'deze mens was rechtvaardig en godvrezende, verwachtende de vertroosting Israƫls' en Anna: ze behoorde tot degenen 'die de verlossing in Jeruzalem verwachtten' (Luk. 2 : 25, 38). Hun verwachting is niet beschaam. Die God leeft nog!

Van harte aanbevolen, niet alleen voor jongeren en jongvolwassenen, maar voor ieder, die worstelt met de vraag 'Wat is geloven?' In dit weekboek kunt u, kun jij vanuit Schrift en Belijdenis antwoorden vinden. Neem en lees!