Afbeelding
Foto:

De 'ouwetjes' doen het nog best…


De 'ouwetjes' van landbouwer Andries de Vos te Ooltgensplaat hebben deze week weer bewezen wat ze kunnen. Als door de natuur veel wat nieuw is het 'af' laat weten dan blijkt dat de oude spullen nog veel goed kunnen maken. Oude aardappelrooiers, bietenspaden, enz. werden voor de dag gehaald en ingezet om de verregende oogst binnen te halen.
Zo kwam dinsdagmorgen de heer De Vos voor de dag met zijn dorsmachine, een 'Dessentreiter' van het bouwjaar 1933 geleverd door N.V. Reesink en Co te Zutphen. Deze 41 jaar oude dorsmachine (in de volksmond 'dorskasje' genoemd) heeft van 1933 tot 1969 continu gedraaid en 5 jaar geleden: zette landbouwer De Vos dit werkpaard op stal. Met zo'n 'ding'' wordt er tegenwoordig niet meer gedorst en de nog best draaiende machine werd als curiositeit opgeborgen. Althans zo werd gedacht. Als de nood aan de man is, gaat men zoeken naar wegen die uitkomst kunnen bieden.
Aangemoedigd door de goede resultaten werd ook hulp geboden aan collega's. Door de langdurige regens staan nog bruine bonen op de ruiters in het land. Zelfs vanaf half september, dus drie maanden. Met een dorscombine kan men niet op de akker komen om deze oogst binnen te halen.
Het resultaat van de opbrengst en de kwaliteit van de bonen valt zeker niet tegen aldus De Vos en In 't Veld. Overigens is de heer De Vos nog niet uit geëxploiteerd. In de bonen zit nog fijne grond, afkomstig van de wortels van het stro. Dat wil hij ook nog met zijn dorsmachine schoonmaken en een zeel zal worden omgebouwd om het gewenste resultaat te bereiken. Ongetwijfeld zal dit ook de landbouwer-hobbyist De Vos gelukken.