Het gezamenlijke ontbijt.
Het gezamenlijke ontbijt. Foto:

Alleenstaande ouderen gastvrij ontvangen in Ouddorp

Parkmanager Roland Hoogwerf vertelt enthousiast over het project. "Wij hebben ons best gedaan om de ouderen letterlijk in het zonnetje te zetten. Met een vakantiemidweek, van maandagmorgen bij de verwelkoming tot en met de vrijdagmorgen bij het uitzwaaien. Speciaal voor vrouwen en mannen die in een lastige situatie zitten. Die het nodig hebben er even tussen uit te kunnen. Of die allang niet meer op vakantie zijn geweest. Mensen die het door allerlei omstandigheden ook verdienen om even verwend te worden. Aandacht krijgen. De ouderen waren geselecteerd door kerken (diaconieën) uit het gehele land, door een aantal verzorgingshuizen en het Vakantiebureau. Ons park Toppershoedje Ouddorp regelde de huisvesting voor hen in een 15-tal bungalows. Organiseerde dagprogramma's, excursies, maaltijden en bij dat alles met een doorlopende begeleiding. Voor ons zonder enig commercieel belang. Kosteloos voor onze gasten. Gefinancierd door RCN met als uitgangspunt onze maatschappelijke visie", zegt Roland Hoogwerf.

Op twee parken

Het was de derde RCN-editie van deze Kerstontmoeting op haar vakantieparken in Nederland. Behalve in Ouddorp dit keer een gelijke samenkomst in Het Grote Bos in Doorn."Wij hebben zorgvuldig het gehele programma voorbereid. Vooral ook accent gelegd op een warm uitstralende begeleiding. Belangrijk omdat per bungalow 3 tot 4 mensen, die elkaar niet kennen, wel samen daar een volledige midweek verblijven en vandaar uit met de gehele groep optrekken. Wij kunnen geen verpleegzorg bieden maar ondersteunen en assisteren waar dat nodig is".

Vrij in te vullen

"Niets was in het uitgebreide programma verplicht. Had een deelnemer geen zin in een onderdeel dan was zij of hij daar vrij in. Dan werd ook aan dat punt aandacht besteed en begeleiding geregeld. Alles met respect voor elkaar. Met stilte voor gebed voor de maaltijden. Zoals bij senioren op al wat hogere leeftijden het geval is, waren er meer vrouwen dan mannen. Wel een groep uit Dordrecht (van De Hoop, waar vanuit een christelijke identiteit professionele ggz-hulp wordt geboden). De mannen deelden samen een bungalow.

Gevarieerd

Het programma was flink gevarieerd en viel bijzonder in de smaak bij de deelnemers. Aan alles was gedacht. Zelfs de kerstman kwam langs. Na een inspannende excursie was er tijd voor een rustmoment. Veel waardering van de gasten die dit graag met passanten en bezoekers op het park deelden. "Een belevenis mijnheer. Naar het Watersnoodmuseum met de touringcar: Wat te denken van een rondvaart met de Spido door de Rotterdamse havens, een lunch in een fantastisch gastvrij strandpaviljoen. Gezellig hoor. Ook bij het samen ontbijten, vult een ander aan. Een Grande Kerstdiner en een slotbijeenkomst met mooie Kerst- en andere liederen. Met een optreden van Shantykoor Buitengaats uit Zwijndrecht die (Ierse en Nederlandse volks- en zeemansliedjes vertolkte".

Gezelligheid

Veel sfeer, plezier en gezelligheid op de Stampotavond, bij de portret- en groepsfotografie, bij het wijnproeven en de creatieve activiteit bij het kerststukjes maken. Informatie en uitleg over de visvangst en over de Stellendamse Visafslag en onontbeerlijk de spelletjesbijeenkomsten met daarbij het traditioneel bingospel. Zestig ouderen waren een midweek even niet alleen. Konden even hun zorgen vergeten. Samenzijn. Aandacht voor elkaar, voor de ander, zoals dat past in en rond Kerst.

Dankbaar

Parkmanager Hoogwerf benadrukt dankbaar te zijn voor de support van plaatselijke ondernemingen en bedrijven die het project een warm hart boden in de vorm van sponsoring of giften en daardoor geweldig hebben bijgedragen om er voor de ouderen een onvergetelijk samenzijn, in gezelschap met elkaar, van te maken. Voorbeelden daarvan zijn o.a.en de gevulde koelkasten in alle betrokken bungalows (Jumbo Sperling), tuincentra die kersttakken verzorgden (Bloem-en Groencentrum Ouddorp en ook Bloemen Super), Partycentrum Mierop (verlichting en sponsoring oud Hollandse spelen). Een lunch in strandpaviljoen Paal 10 en spontane ondersteuning van Echte bakker Akershoek, Eetwinkel t' Hoekje, Tanis Goeree, Plus Stellendam, Contiki en anderen.

Met parkmanager Roland en de Kerstman bij het onderdeel fotografie.