Vrede op aarde

Vrede op aarde. Ja, ja, een mooie leus, een mooi ideaal, maar het zal toch nooit komen al hebben engelen er van gezongen. Je kunt er wel van zingen, en je kunt er van preken en spreken, maar dan moet je het wel doen met gesloten ogen en oren, zodat de werkelijkheid aan je voorbijgaat. Want 2000 jaar lang wordt dit lied gezongen en deze verwachting verwoord: Ere zij God, Vrede op aarde, in mensen een welbehagen. En hier ligt denk ik de grootste fout die gemaakt wordt, namelijk dat dit zingen, dit lied wordt losgemaakt van het heilsfeit en de Persoon om Wie en door Wie dit lied gezongen kan worden. Het gaat toch om de geboren Koning, Hij Die eeuwenlang door God reeds beloofd was, in Hem kwam de Verlossing, de Vrede, want Zijn Naam moet heten Jezus, Zaligmaker, Vredevorst. En juist omdat Hij gekomen is, wordt er gezongen: Vrede op aarde. Want die vrede was er niet. En buiten Hem zal die er ook nooit komen, in de wereld niet en in mijn hart niet. Want die vrede komt niet van beneden, die is niet van deze wereld. maar die komt van boven, die daalt in stilte in Jezus neer.

En nu willen we vrede op aarde hebben, terwijl we de Vorst van de Vrede aan het kruis hebben geslagen en gezegd: "Weg met Hem, Die het Licht der wereld is, maar wij hebben de duisternis liever dan Zijn Licht waarin Het Leven is.
Hoe zou het dan vrede kunnen zijn, hoe kunnen we dan de vrede verwachten, terwijl God in de hemel een twist met ons heeft?
De enige die gedachten van vrede had hebben we veracht, geslagen, gedood en begraven. En nu denken we dat we daarmee de twist hebben begraven, maar juist de vrede hebben we in het graf gebracht. Hoe zal het dan nu ooit vrede kunnen worden?
Zonder de geboren Vredevorst? Zonder Hem die gekomen is tot Verlossing, zonder Jezus Christus de Zaligmaker?
Het is alleen door het geloof in de Heere Jezus Christus dat we al Zijn weldaden deelachtig worden. Opdat het gevoelen hetwelk ook in Christus was, ook in ons zij. Tot Zijn discipelen heeft Jezus gezegd: Mijn vrede geef Ik u, Mijn vrede laat Ik u. Niet gelijk de wereld van vrede spreekt, maar Mijn vrede gaat uw verstand zeer verre te boven, Mijn vrede is niet van deze wereld. Die is in het menselijk hart niet opgeklommen, dat heeft geen oog gezien, geen oor gehoord, maar dat heeft God bereid, allen die Hem zoeken en liefhebben.
Zonder dat we echt weten wat advent betekent en inhoudelijk leren kennen uit en door het Woord van God, zal er nooit vrede zijn. Niet in de wereld, niet in de gemeente, niet in onze woningen, niet in ons hart en leven.
Niemand is tegen vrede, natuurlijk willen we allemaal vrede, wie zal er op tegen zijn? Maar we willen het wel zonder Christus. Want als Hij de Vredevorst is, dan ga ik zien dat ik in haat en vijandschap leef met God en mijn naaste. Als Jezus het voorbeeld is van vrede, dan vallen wij mensen allemaal in het niet en in het oordeel. Hij is zoals ik had moeten zijn, maar ik ben het niet. Alleen als we Hem leren kennen en uit Hem mogen leven, dan stroomt Zijn vrede door ons hart en handelen, dan zullen we Zijn vruchten dragen, kinderen van de vrede, vredestichters genoemd worden, onderdanen van de Vredevorst. Dat is advent, verwachting, dat mag uitlopen op een gezegend Christusfeest.

Zijn komst was nodig om mij die vrede te kunnen geven. Hij is vrijwillig in de vijandschap van deze wereld gekomen. "Vader zie Ik kom zo", sprak Jezus, "om Uw wil te doen en dat is vijandschap zetten in de vijandschap. Zodat vijandigen, kinderen van haat en duisternis, kinderen worden van vrede en licht. Jezus Christus heeft Zijn verzoening, door Zijn offer de vijandschap vernietigd en heeft er Zijn vrede die alle verstand te boven gaat voor in de plaats gesteld. Zie dan in de kribbe, zie dan aan het kruis van Golgotha en u ziet de vijandschap in de geboorte en in de kruisiging. Maar op diezelfde plaats hoort u Jezus' gebed: "Vader vergeef het hun, ze weten niet wat ze doen. Hoort u, dat is vrede. Zo mogen we ons opmaken tot een innerlijke vredige kerst en Christus-beleving. Vrede op aarde in mensen een welbehagen. Een gezegende voorbereiding op het feest van de Vrede. Christusfeest.
O, Vredevorst Gij kunt gebieden de Vrede in mijn huis en in mijn hart.