Afbeelding
Foto:

Lijstjesmoe

Ieder jaar kom je allerlei lijstjes tegen met altijd dezelfde onderwerpen. Een top tien leukste momenten uit 2019, top vijf mooiste sportprestaties, een top twintig grappigste momenten, top tweeduizend, een top vierduizend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het probleem van deze lijstjes is dat je ze van tevoren al weet in te vullen. Dit komt doordat de lijstjes ieder jaar herhaald worden met geen tot minimale aanpassing. Iedereen weet namelijk dat het nummer Bohemian Rhapsody van Queen op plek 1 komt te staan in de Top 2000. De laatste twintig jaar is het namelijk nummer al zeventien keer op de eerste plaats geƫindigd.

Veel van deze lijstjes zijn zo overbodig doordat ze veel te lang zijn. Bij een top twintig heeft niemand interesse in de eerste zeventien genoemde. Alleen de laatste drie worden interessant omdat we dan de 'leukste' of 'mooiste' van het lijstje kunnen zien.

Het enige waar ik op hoop, is dat het woord 'lijstjesmoe' verkozen wordt tot het woord van het jaar 2020, want ik durf nu met enige zekerheid te zeggen dat ik dat ondertussen ben.