De Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee.
De Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee. Foto:

Adviesraad doet onderzoek naar sociaal domein op Goeree-Overflakkee

Wachtlijsten vormen een serieus probleem

De Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee (ASDGO) geeft het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd advies over zaken als jeugd, WMO en volksgezondheid, omgeving, sociale vitaliteit en onderwijs, werk en inkomen. Om die adviezen zo veel mogelijk te laten aansluiten bij wat er leeft in de lokale samenleving, sondeert de raad de mening van de burgers.

Tekst: Kees van Rixoort

Twee jaar geleden gebeurde dat door middel van themabijeenkomsten (Uw zorg onze zorg), nu koos de ASDGO voor een enquête om een update te krijgen van wat er leeft onder de burgers. Twee leden van de raad, Betsy Biemond en Marja van Maurik, stelden een lijst met vragen op en gaven bekendheid aan de enquête via onder meer Facebook, WhatsApp, e-mail, het jongerenwerk en de gemeentepagina in de kranten. De gemeente Goeree-Overflakkee verleende ambtelijke en programmatische ondersteuning.

Tussen 20 en 24 juni vulden 346 burgers de vragenlijst in. Volgens de ASDGO is dat een redelijk representatieve afspiegeling van de eilandelijke bevolking, zowel qua leeftijden als qua geografische spreiding van de respondenten.

Wachtlijsten

Behalve de geringe behoefte aan hangplekken komt uit de enquête naar voren dat er voor de jeugd van 12 tot 18 jaar onvoldoende mogelijkheden zijn op Goeree-Overflakkee. Ook signaleren de deelnemers aan de enquête dat er een tekort is aan speelplaatsen in nieuwbouwwijken. Een goed voorbeeld is de nieuwe wijk in Dirksland-Zuid, waar nauwelijks faciliteiten zijn. Een knelpunt is voorts de actieradius van het Jeugd Ondersteuningsteam (JOT, nu TJG geheten). "De wachtlijsten vormen een serieus probleem, die de effectiviteit van de geleverde hulp lijkt te schaden", concludeert de ASDGO. Voor de alcohol- en drugsproblematiek onder jongeren is blijvende aandacht nodig.

Bij het onderdeel 'omgeving' geven respondenten aan dat Ouddorp met een overvloed aan recreatiewoningen uit zijn jasje aan het groeien is. Er is daar en in Oude-Tonge te weinig nieuwbouw, is het beeld dat uit de enquête naar voren komt, terwijl het in bijvoorbeeld Dirksland wel weer wat minder mag. Men vindt dat er te weinig woningen zijn voor ouderen en starters, en te veel dure huizen. Desondanks is er doorgaans een zekere mate van tevredenheid over de woonkernen. Binnen afzienbare tijd verhuizen is niet aan de orde.

In de plaatsen met veel nieuwbouw, naast Dirksland gaat het om Sommelsdijk en Middelharnis, blijft de bereikbaarheid achter. Er zijn respondenten die het een ramp vinden om van A naar B te komen.

Over de sportfaciliteiten en de zorg op Goeree-Overflakkee is men best tevreden. Wel is er weinig enthousiasme over de (afhandeling van de) keukentafelgesprekken, die plaatsvinden om de hulp van uit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) te bepalen. Rond de mantelzorg zijn weinig knelpunten, vinden de respondenten.

Prikkelend

Onlangs heeft de ASDGO de enquêteresultaten gepresenteerd aan de gemeenteraad. "De aanwezige raadsleden waren er blij mee. Ze zeiden niet altijd een compleet beeld te hebben van het Sociaal Domein en noemde onze presentatie verhelderend en prikkelend", aldus Cor Hameeteman, onafhankelijk voorzitter van de ASDGO.

De raad gebruikt de uitkomsten van de enquête om speerpunten te bepalen voor 2020. Die punten zullen ongetwijfeld aan de orde komen als de ASDGO advies uitbrengt en aan tafel zit als de gemeente beleid formuleert.