Flakkeese woord van het jaar
Kieren
#Boerenprotest
50.000
Bruisregio
Flakkeese woord van het jaar Kieren #Boerenprotest 50.000 Bruisregio Foto:

Tijd voor de lijstjes

Van Dale organiseert ieder jaar de verkiezing Woord van het jaar. Vorig jaar kreeg blokkeerfries de meeste stemmen. Dit jaar kon er onder andere worden gekozen uit de nieuwe woorden bezorgschaamte, foeigesprek, klimaatdrammer, levensloopstress en verthuizen. De betekenis van verthuizen is je huis opnieuw inrichten als alternatief voor verhuizen. Ook genomineerd is windterreur, dat is extremistisch verzet tegen de bouw van windmolens of de aanleg van windmolenparken. Het winnende woord is boomer. Dat is iemand van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen.

Op Twitter waren de hashtags #brexit, #boerenprotest en #dtv(durftevragen) het meest populair in Nederland. Op Google is Ajax het woord waar het meest op is gezocht, daarna volgen WK Voetbal Vrouwen, Notre Dame en Julen. Bij de meeste gezochte Wat is…? staat Pinksteren op de derde plek, na isogram en podcast. Een isogram is een woord waarin elke letter slechts eenmaal voorkomt. Een voorbeeld is verontschuldig. Het getal van het jaar is 498, het puntenaantal waarmee Duncan Laurence het Songfestival won. De tweede plek is voor het getal 7, het atoomnummer van stikstof.

Het roept de vraag op wat voor woorden typerend zijn voor het afgelopen jaar op Goeree-Overflakkee. Het werkwoord kieren wellicht, sinds januari experimenteert Rijkswaterstaat met het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. De discussie of er nu nog gevist mag worden in de omgeving van de sluizen is nog volop gaande. Het #boerenprotest was ook op het eiland duidelijk zichtbaar. Tot slot een getal. 50.000, op 28 oktober werd de 50.000ste inwoner van Goeree-Overflakkee geboren. Dat sluit goed aan bij het nieuwe woord bruisregio, dat door Van Dale werd genomineerd tot woord van het jaar. De definitie is: regio rond een grote stad, waar de bevolking groeit en de economie zich sterk ontwikkelt.