Verordening Jeugdhulp met amendement inhoudelijk veranderd en aangepast

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de laatste vergadering van dit jaar, kort voor het kerstreces, pakte de gemeenteraad de draad weer op met het dossier Verordening Jeugdhulp Goeree-Overflakkee. Nu besluitvormend op de agenda geplaatst, maar op verzoek van Rien van der Boom (SGP) eerst nog terug oordeelvormend. Met daarbij een amendement dat in eerste instantie was opgesteld door SGP en ChristenUnie (mevrouw Van den Berg) maar dat al bij de indiening de ondertekeningssteun had van CDA, PvdA en Eiland van Vrijheid en dat uiteindelijk ruim over de streep werd getrokken. Dit gold voor zowel voor het amendement als voor het tekstueel en inhoudelijk aangepaste voorstel. Wethouder Bruggeman accepteerde de uitslag.

Door Jaap Ruizeveld

Niet verwonderlijk dat toch nog, ondanks de eerdere vragen en antwoordronde, donderdagavond even werd teruggeschakeld omdat het hier een complex dossier betreft met heel veel gevoeligheden. Dat bleek al bij de eerste bespreking op 28 november toen diverse fracties accenten legden. Nog even daarop inzoomend: Van der Boom gaf toen o.a. aan dat deze fractie absoluut niet gelukkig was met de in de Verordening opgenomen substantiële versobering bij het toekennen van een PGB (Persoonsgebonden Budget). Dit zou voor een groep van 20 personen een teruggang betekenen. Er is - zo meldde het voorstel - weliswaar een overgangsregeling voor hen opgenomen maar de afbouw vindt in één jaar plaats en dat kan tot problemen leiden. Betrokkenen hebben al problemen en geef aan hen iets meer tijd. Mevrouw Van den Berg (ChristenUnie) had de overgangsregeling ook met dit punt aangekaart. "Wel erg zuinig, zeker gelet op de kleine groep waar het over gaat". Wethouder Bruggeman had - bij het verdagingsbesluit op 28 november - nog aangegeven dat er geprobeerd wordt bij huisartsen een praktijkondersteuner te verkrijgen. Dat de communicatie naar de PGB-groep is opgepakt en dat een verlenging van de termijn van de overbrugging in strijd zou zijn met rechtsgelijkheid.

Aanpassingen

Nu lag er een voorstel dat geamendeerd zou worden met aanpassingen. De hoogte van het PGB voor informele hulp op 175% van het minimum uurloon, inclusief vakantiebijslag. In het collegevoorstel, toegelicht door wethouder Bruggeman, werd aan 125% vastgehouden. VKGO en VVD ondersteunden dit. Maar de overige fracties gaven aan dat het hier wel degelijk intensieve (zware) hulpinzet betreft. En dat wat de genoemde termijn betreft verlenging van de overgangstijd tot twee jaar moest worden neergezet. Wat de communicatie betreft was er de passage dat alle budgethouders PGB informele zorg schriftelijk worden ingelicht over de versobering waardoor zij in twee jaar kunnen anticiperen op een lager PGB-bedrag. Afhankelijk of de herindicatie binnen het eerste of tweede jaar plaatsvindt heeft de budgethouder recht op respectievelijk 86 of 72 procent van het geldende tarief. In de toelichting werd gesteld dat betrokkenen de ruimte moeten hebben om op de versobering tot 175% van het minimumloon (19,83 euro per uur) te kunnen inspelen. En met de opmerking dat de cliënt niet de dupe mag worden van de bijstelling. Met het percentage van 175% wordt bijna gelijk opgetrokken met het tarief dat onder de Wet langdurige zorg (WLZ) geldt voor informele zorg.

Vernieuwing en actualisering

De Verordening Jeugdhulp Goeree-Overflakkee 2015 (nog aangepast in 2016) is aan vernieuwing en aan actualisering toe. Het gaat hier om een verordening die regels biedt ten aanzien van gemeentelijke verantwoordelijkheid voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en hun ouders bij problemen rond opgroei en opvoeding en ook bij psychische problemen en stoornissen. Hiervoor kan worden geput uit ervaring die in de afgelopen jaren is opgedaan met het nieuwe domein. Bovendien is er jurisprudentie ontwikkeld en de verordening kan beter worden toegesneden op de werkpraktijk.