Reglement van orde 2020 sluit aan op gewenste vergaderpraktijk raad

De fracties stelden het Reglement van orde van de raad Goeree-Overflakkee 2020 vast. De vorige editie stamt uit 2014. Inmiddels is een aantal bepalingen achterhaald en leiden nieuwe inzichten tot aanpassing. Zoals onze krant eerder al publiceerde gaat de raad met een andere vergaderstructuur werken.

Door Jaap Ruizeveld

Dit betekent dat vanaf januari 2020 het onderdeel beeldvorming op de maandelijkse raadsvergadering - als basis voor oordeels-en besluitvorming - niet meer plaatsvindt in de reguliere vergadering, maar in dialoogbijeenkomsten met de samenleving. Omdat het inspreken een bijdrage kan leveren aan beeldvorming door de politieke fracties wordt dit ingepast in de dialoogavonden. Dit alles met de doelstelling om een Reglement van orde vast te stellen dat actueel is en aansluit bij de gewenste vergaderpraktijk.

Veranderingen

Zo bleek dat het handig is om tijdens elke presidiumvergadering een geactualiseerde jaarplanning van het college beschikbaar te hebben. De behandeling van inhoudelijke vragen en opmerkingen bij het agendapunt Ingekomen stukken is aangepast: Korte vragen en opmerkingen blijven mogelijk, meer uitgebreide behandeling wordt in dezelfde of een volgende vergadering geagendeerd. Het doen van voorstellen over spreektijd van andere leden en overige aanwezigen wordt niet benut en is daarom verwijderd. Twee bepalingen over behandeling van schriftelijke vragen zijn geactualiseerd.

Een keer per maand

In het vergaderschema gemeenteraad 2020 is er één raadsvergadering per maand. Dit met uitzondering van de vakantieperiode in de zomer, eind juli en de maand augustus (23.07 tot en met 27.08). Bij kerkelijke momenten, Witte Donderdag (9 april) en Hemelvaartsdag (21 mei) schuift de gemeentelijke activiteit gewoon een week door. Deze weekverschuiving vindt ook plaats in de voorjaarsvakantie (27 februari), Meivakantie (23 en 30 april), Herfstvakantie (22 oktober) en Kerstvakantie (24 december en 31 december 2020).

Overzicht

De geplande 11 raadsvergaderingen zijn volgend jaar op de donderdagavonden 23 januari, 20 februari, 26 maart, 16 april, 28 mei, 25 juni, 16 juli, 24 september, 15 oktober, 19 november en 10 december. Er zijn ook 11 vergaderingen van het presidium aangegeven, 6 dialoogavonden, eveneens 6 keer is er een raadsactiviteit en 3 keer een dialoogavond / raadsactiviteit-bijeenkomst. Aan de 11 raadsvergaderingen gaan in de weken daarvoor een presidiumvergadering en een raadsactiviteit en/of dialoogsessie vooraf.