Flink wisselvallig met regen en wind

Met enige zekerheid kunnen we nu al vaststellen dat het tot kerst min of meer hetzelfde uiterst wisselvallige weer blijft in onze contreien. Toch is enige voorzichtigheid natuurlijk geboden bij dit soort tamelijk resolute uitspraken. In 2008 liep het namelijk heel anders. De kansen op winterweer waren toen (rond 11 december) net als nu bijna te verwaarlozen. Het KNMI vermeldde zelfs op haar site dat er tot 2009 geen schijn van kans was op kou. Prompt toonden de kaarten op 12 december ineens een volstrekt winters regime en die winterse perspectieven kwamen nog uit ook vanaf kerst 2008 met zelfs riant schaatsen nadien.

Vanaf kerst 2019 zou het inderdaad wat kouder kunnen gaan worden, maar schaatsen lijkt er dit jaar niet meer in te zitten. Voorlopig blijft het mild en wordt het zelfs nog wat zachter. Regenstoringen bepalen het weerbeeld veelal de komende dagen. Zo nu en dan zijn er enkele schaarse droge dagdelen waarop de zon het dan even goed doet op Flakkee. Vooral op de vrijdag kan het weer stevig doorregenen in het zuidwesten van Zuid-Holland. Periodiek staat er in samenhang met die overtrekkende randstoringen veel wind (6-8 bft.) De temperaturen zijn verre van interessant eigenlijk met weinig verschil tussen de dag- en nachtwaarden. Volgende week wordt het zachter met topmaxima van 12-13 graden. De regenmomenten worden dan tijdelijk schaarser en ook de zon komt er iets meer aan te pas.

Mocht de wind achter zo'n storing een keer wegvallen in combinatie met brede opklaringen, kan de temperatuur even richting het vriespunt gaan tijdens de kleine donkere uurtjes. Actieve oceaanstoringen brengen ons dit vervelende herfstweer en het houdt dus voorlopig nog niet op. De oorzaak van het onbestendige weer bij ons is een boel kou boven het noordoosten van Amerika. Een deel daarvan stroomt de oceaan op en boven het milde oceaanwater ontstaan gemakkelijk depressies. Deze groeien later uit tot grote instabiele weersystemen. Uiteraard is het ook weer te nat met al die regens op 't pleit en na de twee zeer neerslagrijke voorgaande maanden zijn de (grond)waterpeilen veelal op voldoende niveau gekomen.