Jarno Akershoek toont trots zijn oorkondes.
Jarno Akershoek toont trots zijn oorkondes. Foto:

Veertien jaar, vier bijenvolken en vier certificaten

De ingeleverde potten op de studiedag werden aan de hand van allerlei criteria beoordeeld. Op kleur, smaak, etiket, inhoud en nog allerlei andere factoren. Naast deze keuring konden er ook verschillende workshops worden gevolgd. Jarno was vroeger al veel in de natuur bezig en was geïnteresseerd in insecten. Zo'n vijf jaar geleden bezocht hij met zijn moeder een imker. Hij ging daar steeds vaker mee meelopen en leerde zo steeds meer van het vak. Nadat hij van alles geleerd had, kreeg hij zijn eigen bijenvolk. Inmiddels heeft hij vier volken.

In 2018 volgde hij een beginnerscursus bijenhouden en kreeg zijn diploma. Toen kon hij echt aan de slag. "Het is best een dure hobby. Je moet een volk kopen, een koningin, kasten en verschillende apparaten, bijvoorbeeld om honing te slingeren.'' Gelukkig kan hij de honing die het gezin niet zelf opeet, verkopen. Aan de weg staat een klein verkoopstalletje, waar naast honing ook zelfgemaakte kaarsen van bijenwas worden verkocht. Bovendien heeft Jarno een paar vaste klanten: familie, mensen in het dorp en zelfs een paar docenten van school.

Honing slingeren

De enthousiasteling weet veel over bijen te vertellen, toch wil hij er niet zijn beroep van maken. "Ik wil het doen als iets erbij. Ik zit nu in havo 3 en wil iets in de agrarische wereld gaan doen. Geen boer, maar misschien iets met plantengroei.'' Voorlopig is dat echter nog toekomstmuziek. Zijn moeder, die ook bij het gesprek aanschuift, laat een filmpje zien van de studiedag in Boskoop. Terwijl er luid geapplaudisseerd wordt loopt haar zoon wat verlegen naar voren om wéér een certificaat in ontvangst te nemen.

Op de afgelopen imkerijdag heeft Jarno laten zien wat er allemaal bij het imkeren komt kijken. Zo konden bezoekers bij hem thuis zelf honing proeven en slingeren, kon er honing en -producten gekocht worden en konden mensen een kijkje nemen in de speciaal daarvoor ingerichte observatiebijenkast. "Er zijn toen ongeveer tweehonderd mensen langsgekomen, dus dat was leuk. We hopen het volgend jaar weer te doen.'' Ineens schiet hem nog wat te binnen. "Mag ik de gemeente oproepen om iets natuurvriendelijks te doen met stukjes versnipperd braakliggend land?''