Afbeelding
Foto:

Met vreugde vrouw zijn

De schrijfster neemt je in boek mee over deze vragen na te denken. Zij begint niet bij de vraag: wie ben ik, maar van Wie ben ik? God heeft je als vrouw gemaakt en heeft een doel met het leven van elke vrouw in haar eigen unieke levensweg: getrouwd, single of weduwe. Waarom is dit een bijzonder boek? Door de alledaagse voorbeelden en praktisch adviezen. En … het onderwijs van Elliot is geworteld in de Schrift en in haar persoonlijke ervaring. Eigenlijk is het net of je meeleest over de schouder van haar dochter; voor haar schreef de auteur deze adviezen.
Wie was Elisabeth Elliot ( 1926 – 2015)? Een bekende auteur en spreekster. Haar eerste man, Jim Elliot was zendeling in Ecuador. In 1956 is hij door de indianen van de Aucastam vermoord. Later bracht Elisabeth zelf het Evangelie aan de Auca's . Na haar terugkeer naar de Verenigde Staten legde zij zich toe op het geven van lezingen en het schrijven van boeken, waardoor ze wereldwijde bekendheid kreeg. Een volledige biografie treffen we aan op de pagina's 11 en 12. Ook de voorwoorden bij de verschillende uitgaven ontbreken niet. Op pagina 183 heeft de vertaler enkele noten geplaatst ter verduidelijking. Het noemen van de titels van de 49 hoofdstukjes zou te ver voeren, maar enkele wil ik er toch uitlichten: Ons enige houvast, single zijn is een geschenk, zelfdiscipline structuur, discipline geeft je vrijheid, definitie voor mannelijk en vrouwelijk, twintig vragen, je trouwt met een zondaar, een man, een echtgenoot en een persoon, wat zorgt voor een goed huwelijk? De nederigheid van een ceremonie, gezag, wees een echte vrouw, de moed van de Schepper, het binnenste heiligdom, trouw zijn, liefde is een daad en liefde betekent kruis dragen.

Elisabeth Elliot gebruikte haar ervaring als dochter, echtgenote, moeder, weduwe en zendelinge om de boodschap van het Evangelie te verbreiden. In haar boeken en lezingen gaat het vaak over vertrouwen, overgave, zelfverloochening en gehoorzaamheid; lessen die ze in haar eigen leven niet op een gemakkelijke manier heeft geleerd. In dit boek wordt veel aangereikt, wel moet beseft worden dat dit alles zich afspeelt in een Amerikaanse en Engelse setting. Wat belangrijk is, dat ze steeds begint en terugkeert bij Gods Woord. Dat alleen geeft houvast. Een boek niet alleen voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen.