Afbeelding
Foto:

Het lied van de houtzagerij: kinderarbeid en de roep van de parelduiker

De veertienjarige Britta is ribbenzaagster op de houtzagerij. Op weg naar de volwassenheid woont ze samen met haar ouders op het terrein van de houtzagerij. Ze worden omringd door honderden andere werknemers die allemaal moeten ploeteren om het hoofd boven water te houden. De strijd voor het dagelijks brood is een zware. De sterfte door gebrek aan voedsel en goede medische voorzieningen is hoog. Ook zijn bedrijfsongevallen aan de orde van de dag. Te midden van deze harde werkelijkheid groeit de levenslustige Britta op. Vanuit haar ogen zien we de schoonheid van Noord-Zweden en de warmte van haar thuis, waar haar ziekelijke moeder Frida de scepter zwaait. 'Werk gaat voor alles en God waakt over alles', dat is het credo van moeder Frida.

Vleugels uitslaan

Britta koestert zich in de beschermende liefde van haar ouders. De drie andere kinderen uit het gezin stierven al jong van de honger. Britta voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van haar vader en moeder, maar ze wil ook graag haar vleugels uitslaan en de wereld ontdekken. En als een rode draad loopt haar liefde voor Jezus, door haar moeder intens voorgeleefd, door haar leven heen.

Britta werkt veertien uur per dag in de houtzagerij en op deze plaats maakt ze kennis met mensen van uiteenlopende leeftijden en overtuigingen. Ze is een echte denker en filosofisch ingesteld. Gezegend met een sterk gestel werkt ze zo hard mogelijk mee en klom ze op van lattengrietje tot ribbenzaagster. En dan gebeurd er een vreselijk ongeluk. Britta's leven verandert ingrijpend en de dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn.

"Terug in de keuken knijp ik het vaatdoekje helemaal fijn, er komen beelden op van ons binnenkort verdwenen thuis, van de avondzon op de voddenkleden, van het Kalvträsk waar ik geen herinneringen aan heb, van de stepslee en de tocht over de sneeuw, en met de allereerste kennismaking met de geuren en klanken van de zagerijen." (p.254).

Liefdevol hart

Al lezend groeit de verontwaardiging over de onmenselijk omstandigheden waarin de werknemers van de houtzagerij hun werk moesten doen. Kinderarbeid is hier de gewoonste zaak van de wereld. Het is ook de tijd van toenemende protesten door de arbeiders en de opkomst van de vakbonden. Het onrecht hen aangedaan is groot en het verzet groeit.

Britta geeft de houtzagers van de werf een stem en een gezicht. 'Het lied van de houtzagerij' is ook het verhaal van Britta die zich ontwikkelt van kind tot jong volwassene. En het is de geschiedenis van een meisje met een groot aanpassingsvermogen en een liefdevol hart voor alles wat kwetsbaar is. Een ontroerend verhaal met wijze levenslessen en een hoofdpersoon van wie je gaat houden. Tip: lees wat voorafging in het eerste deel: 'De dochter van de houtzager'.