Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Halve eeuw Plaats leven in prachtig fotoboek gevat

"Waarde nicht; hier is alles in een goeden welstand, hopende dat het bij jullie ook is. Tante Geertje is weer verrast met een dochtertje. Tante Hers is ook maar sukkelende." Deze heerlijk, ongekunstelde correspondentie uit 1902 troffen we in het deze week verschenen boekje "Ooltgensplaat in oude ansichten."

Het werd woensdagmorgen in het gemeentehuis ten doop gehouden, fris blauw van kleur en met een schat van prachtige foto's en gedetailleerde informatie als rijke inhoud. Een lust om het door te bladeren en even te verwijlen in "de Plaete" van rond en kort na de eeuwwisseling.
De samensteller, dhr. Th. De Waal, dir. Van Eilanden-Nieuws, wonend te Dirksland, heeft opnieuw getoond liefde voor de geschiedenis én aandacht voor het detail daarin te hebben. Onder de schoolfoto's, de foto's van verenigingen en van de gemeenteraad (uit 1926) worden dan ook alle namen vermeld en dat maakt het boekje temeer waardevol.
Woensdagmorgen, bij de verschijning van het boekje, werd de nauwgezetheid hem in grote dank afgenomen. Dat deed burg. W. M. v. d. Harst aan wie, in de raadzaal, het eerste exemplaar werd ovehandigd. Mede aanwezig waren de oud hoofdonderwijzer dhr. A.J. van Oosterom en zijn echtgenote, dhr. A. Mans, weth. A. Kroon en secr. J. L. Vetter.

Uit de krant van 1974.