Afbeelding
Foto:

Nederland telt miljoenen vrijwilligers, maar er is nog steeds een tekort

Ook op Goeree-Overflakkee wordt er veel vrijwilligerswerk gedaan. Maar bijvoorbeeld voor de brandweer is het moeilijk om het vrijwilligersbestand op peil te houden. De reden is dat er overdag maar een klein aantal volwassenen beschikbaar is om uit te rukken, de meesten werken te ver bij hun dorp vandaan. Dat is de reden dat er naast de N57 een brandweerkazerne is gebouwd, die op doordeweekse dagen wordt bemand door beroepsbrandweer.

Internet en social media maken sommige vrijwillige taken overbodig. Als je via internet kunt schaken met tegenstanders in de hele wereld dan is aanmelden bij een schaakclub in de omgeving minder noodzakelijk. Door het verdwijnen van verenigingen verdwijnen ook vrijwillige bestuursfuncties. Het voordeel van internet is dat er ook snel vrijwilligers geregeld kunnen worden. Na de containerramp lagen de stranden van de Waddeneilanden vol met troep. Binnen een dag waren honderden vrijwilligers actief om de rotzooi op te ruimen.

De definitie van vrijwilligerswerk is dat het onbetaald en onverplicht is en is gericht op anderen of de samenleving. De grootste vraag naar vrijwilligers is momenteel in de zorg en voor bestuursfuncties. Veel clubs, verenigingen en kerken hebben moeite om vrijwilligers te vinden die voorzitter, secretaris, penningmeester of bestuurslid willen worden. In de zorg zijn er al veel vrijwilligers, maar door de vergrijzing groeit het aantal ouderen dan behoefte heeft aan iemand die een boodschap doet of een praatje komt maken.

In een artikel op Puntuit.nl zegt Pieter Cnossen van christelijke vrijwilligersorganisatie Present: "In het begin van de Bijbel staat dat het niet goed is dat de mens alleen is. Ik geloof dat hulpbetoon hét middel is tegen depressie, stress en eenzaamheid." Hoogleraar vrijwilligerswerk Meijs zegt het in Vandaag Magazine zo: "Misschien speelt voor sommige mensen wel het idee mee, dat vrijwilligerswerk een soort opoffering is, een burgerplicht die veel tijd moet kosten en weinig mag opleveren. Nee hoor! Vrijwilligerswerk kan heel leuk zijn en kan heel veel voldoening geven."