Afbeelding

Wethouder Feller roept op: zet je fietsverlichting AAN

Met het ingaan van de wintertijd worden de dagen steeds korter. Dinsdag 21 december spant de kroon met een zonsopkomst om 8.46 en -ondergang om 16.30 uur. De kans is groot dat mensen de komende weken in het donker op de fiets aan het verkeer deelnemen. Daarom is het juist in deze periode extra belangrijk dat de fietsverlichting in orde is en deze wordt gebruikt. 

Met de campagne ‘AAN in het donker’ wordt aandacht gevraagd voor goede fietsverlichting. Niet alleen is het belangrijk dat fietsen zijn voorzien van wit of geel licht voor en rood licht achter, ook moeten fiets voorzien zijn van een rode reflector op de achterkant, witte of gele reflectoren op de wielen (velgen of banden) en vier (amber)gele reflectoren op de trappers.

Er zijn vele soorten fietslampen te koop in uiteenlopende prijsklassen. Maar niet alle lampjes zijn even zichtbaar en soms zelfs niet eens toegestaan. Fietslampen mogen bijvoorbeeld niet knipperen. Ook is het niet toegestaan om extra verlichting te gebruiken zoals spaakverlichting of meer dan één koplamp op een tweewieler. Losse lampjes die u kunt bevestigen aan uw fiets of kleding zijn soms handig, maar u mag de lampjes alleen vastmaken op uw fiets of bovenlichaam (rug en borst). U mag dus geen lampjes op uw hoofd, armen of benen vastmaken. 

De boete voor het rijden zonder verlichting in het donker bedraagt 60 euro. De politie hield deze week al een fietsverlichtingscontrole en kondigde aan de komende periode meer van deze controles te zullen gaan uitvoeren.