Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Toen de wereld nog van ons was – drie vrienden, twee kanten, één herinnering

Het op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal van de drie hartsvrienden Max, Leo en Elsa begint in het Wenen van 1936. Leo is jarig en viert zijn negende verjaardag met zijn vader en twee beste vrienden met een tochtje in een reuzenrad.

Hoog boven Wenen maakt de vader van Leo een foto van de drie levenslustige kinderen. De wereld lijkt voor hen open te liggen. Hoe anders zal het lopen. Deze foto als herinnering aan een hechte vriendschap en een onbezorgd feestje zal in later jaren van grote betekenis blijken in de levens van de drie kinderen.

Terwijl de kinderen grapjes maken in de gondel, botst Leo door een onverhoedse beweging tegen een Brits echtpaar aan. Hoe deze korte ontmoeting later van grote invloed zal zijn voor Leo en zijn moeder wordt uitgewerkt in de loop van het verhaal.

Auschwitz en Engeland

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog veranderen de levens van de drie kinderen voorgoed en op een zeer ingrijpende manier. De drie hartsvrienden verliezen elkaar uit het oog. Max verhuist met zijn ouders naar München. Zijn vader heeft een belangrijke functie binnen de SS gekregen. Elsa verhuist met haar familie naar Tsjecho-Slowakije vanwege de toenemende Jodenvervolging. Na de inval van het Duitse leger in dit land komt Elsa in Auschwitz terecht.
Ook Leo’s vader wordt gedeporteerd. Vervolgens vluchten Leo en zijn moeder naar Engeland. Gedurende de oorlogsjaren vertellen de drie vrienden vanuit hun eigen perspectief wat de impact van de oorlog is op hun leven en dat van hun familie. Max mist zijn vrienden in het begin enorm. Zijn vader voedt hem hard en gevoelloos op. De SS-officier eist van zijn zoon een ijzeren discipline en toewijding aan het nazi-gedachtengoed. Max verlangt naar acceptatie door zijn vader en het offer dat hij daarvoor moet brengen is het volledig afstand nemen van Elsa en Leo. Tot hij hen volledig uit zijn geheugen heeft verbannen.

Impact van indoctrinatie

Het enige dat Leo, Max en Elsa nog hebben, zijn de herinneringen en die ene foto waar ze samen op staan. Zullen ze elkaar ooit nog terugzien?
De impact van wegkijken, indoctrinatie, de gruwelen van de oorlog, verraad maar ook ware vriendschap, zijn thema’s die dit verhaal tekenen. Even aangrijpend als indrukwekkend. Ook vanwege de ontzagwekkende wreedheden begaan in naam van de overwinning, waaraan niet één van deze kinderen ontkomt. Zo staan ze model voor miljoenen kinderen die aan de lijve de gruwelen van de oorlog ervaarden en nog ervaren tot op de dag van vandaag.
Gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis en verder uitgewerkt door de auteur, die het verhaal van de drie hartsvrienden via haar vader te horen kreeg. Knap uitgewerkt vanuit drie totaal verschillende perspectieven. Uitgebreide research en bronvermeldingen completeren het verhaal van Leo, Max en Elsa.

Een verhaal dat je na de laatste bladzijde nog lang bezighoudt.