Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Wie was dat ook alweer?

Zo proberen de schrijvers Bijbelse namen een gezicht te geven. De namen worden in alfabetische volgorde behandeld. Dus de ene keer zitten we in het OT en de andere dag in het NT. Zo komen, voor ons onbekende mensen, voor het voetlicht en gaan we op facetten van meer bekende Bijbelse figuren in. De scribenten proberen een eerlijk beeld van hem/haar te schetsen. 

Dit dagboek is geschreven voor 17-plussers. De schrijvers komen uit vier reformatorische kerken. De meesten van hen hebben een onderwijsverleden. Jongelui (maar ook ouderen): neem en lees. Je kunt er verzekerd van zijn dat je hier geen spijt van krijgt. 

In de volgorde van het jaar kom je de volgende scribenten tegen:

W. van Gent (CGK): locatiedirecteur Pieter Zandt sg. op Urk; D. van den Noort (GG): gepensioneerd teamleider Pieter Zandt sg. voorganger internationale diensten; pastoraal werker in verzorgingstehuis; ds. P. van der Kraan, emerituspredikant van de Hervormde Gemeente, binnen de PKN; pastoraal werker van de Hervormde Gemeente van Arnemuiden; evangelist Joh. Krijgsman: emeritusevangelist van de Gereformeerde Gemeente; ds. H. Polinder: predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk; ds. R.W. Mulder: predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente (HHK) te Montfoort; A.J. van den Noort (GG): docent wiskunde aan de Pieter Zandt sg. te Kampen; communicatiemedewerker van NET-foundation; J. Kloosterman (HHK): Raad van bestuur Reformatorische Maatschappelijke Unie; ds. A. Th. Van Olst: predikant van Christelijke Gereformeerde Kerk te Antwerpen; ds. E. van den Noort: predikant van de Hervormde Gemeente binnen de PKN te Nijkerk; ds. K. den Boer: predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente (HHK) te Sirjansland; J. Post (PKN): leraar godsdienst/maatschappijleer aan de Pieter Zandt sg. te Kampen.

De eerste naam die we tegen komen is Aäron en de laatste Zippora. Een voorbeeld hoe een en ander is opgezet, is de naam Hobab.

Lezen: Numeri 10:12-36; Kerntekst vers 29. Je kunt het leven op aarde vergelijken met een reis. De grote vraag is: Wat is de eindbestemming van je reis?

Hobab is een zwager van Mozes. Hij is al enige tijd bij Mozes en het volk van Israël. Maar nu wordt het tijd voor Mozes en het volk om weer verder te gaan, op weg naar het beloofde land. Het ligt voor de hand dat Hobab afscheid neemt van Mozes en weer teruggaat naar Midian. Mozes dringt er bij Hobab op aan om mee te gaan naar het beloofde land. Hij kan Hobab goed gebruiken, die thuis is in het leven in de woestijn, met alle gevaren van dien. Hobab zit het niet zitten om met het volk verder te reizen en naar het beloofde land te gaan om daar te wonen. Hij geeft aan dat hij teruggaat naar zijn land en familie. Hij beseft heel goed wat het betekent om met Israël verder te reizen door de woestijn. Dat is een lange en zware reis. Wie zegt dat zij ooit aankomen in het beloofde land en dat zij daar echt zullen kunnen wonen? Er wonen immers andere volken? 

Hoe is het in ons leven? Wij mogen ook leven met het volk van God! Je hebt je plaats in de gemeente. Tegen jou wordt ook gezegd: Ga met ons! Ben jij al op weg gegaan met het volk van God? Volg jij de Heere Jezus? Of zie je ook alleen maar bezwaren en kies je voor een leven dat in jouw ogen makkelijker en leuker lijkt? Dat is een vergissing. Mozes belooft aan Hobab het goede van de Heere. Wie de Heere volgt in dit leven, heeft de belofte van het eeuwige leven. Wat is jouw antwoord als je hoort zingen: ‘Kom, ga met ons en doe als wij’?

Dit dagboek geeft informatie over veel Bijbelse namen, maar laat ons ook zien wat de geestelijk betekenis is. Een goede zaak om een dergelijke bundel het licht te laten zien. Voor onze jongeren vanaf ongeveer 17 jaar een welkome aanvulling op andere dagboeken. Neem en Lees!