Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Schijn door mij

Camille heeft door haar verleden ervaring met verzamelaars. Haar eigen moeder had een verzamelstoornis die haar fataal werd. Nog dagelijks draagt Camille de gevolgen van de verslaving van haar moeder met zich mee. De angst om zelf ook een verzamelaar te worden drijft Camille naar het andere uiterste. Ze probeert af te rekenen met de trauma’s uit haar verleden maar het loskomen van de gebeurtenissen uit haar jeugd blijkt nog niet zo eenvoudig.

Via haar podcast ‘Let in the light’, komt Camille in contact met Eli die een afvalbedrijf runt. Als ze gaan samenwerken blijkt dat ook Eli een verzamelverleden heeft.

Duisternis en licht

De verwoestende problemen van ‘hoarding’, de officiële term voor een verzamelstoornis, worden levensecht beschreven. De auteur heeft zich goed ingelezen in deze problematiek. De eenzaamheid en isolatie van een problematische verzamelaar en de machteloosheid van de omgeving krijgen een gezicht in de levensverhalen van Allison en Chester.

Met veel geduld en het toepassen van een beproefde wetenschappelijke methode krijgt Camille Allison en Chester zover dat ze kleine stapjes vooruit durven nemen. Letterlijk en figuurlijk begint er weer wat licht in hun leven te komen.

De samenwerking tussen Eli en Camille kent een moeizame start. De benadering die de eigenaar van het afvalbedrijf hanteert in het contact met verzamelaars is een andere dan die van Camille. Maar na verloop van tijd raakt Camille steeds meer gehecht aan Eli.

De boodschap van deze roman is dat er Licht schijnt in de duisternis. Afsluitend geeft de schrijfster haar lezers de opdracht uit Romeinen 15:13 mee.

Impact en hoop

Wat mij betreft een interessant en origineel onderwerp voor een roman. Met als kanttekening dat hoofdpersoon Camille wat op afstand blijft van de lezer. Het blijft een beetje beschouwend. Sommige dialogen en situaties komen wat minder realistisch over. Zoals de gesprekken tussen Camille en haar vriendin Shyla en de manier waarop het verhaal afloopt.

Pluspunt is dat de impact van een verwoestende verslaving en de betekenis van een helpende hand goed uit de verf komen. De les die de auteur meegeeft is om mensen met een verslaving niet op te geven maar de mens te blijven zien achter het probleem. Hoe hardnekkig het verslavingsprobleem ook kan zijn, laat hen niet in de steek.

‘Schijn door mij’ is het debuut in Nederland van radiomaker, literair agent en spreker Cynthia Ruchti.

Schijn door mij

Cynthia Ruchti
2021, KokBoekencentrum Uitgevers
334 blz., € 21,99 (E-book € 9,99)


Voor u gelezen: Uit ’s werelds duist’re wolken

In aanloop naar Kerst verscheen bij uitgeverij Koster een bundel nieuwe Kerstverhalen voor jong en oud(er). In zes heel verschillende verhalen staat het kerstevangelie centraal. Onderwerpen zijn onder meer een geheime hagenpreek op een verlaten heideveld in Drenthe en Stolpersteine, struikelstenen, die een gezicht krijgen door de vondst van een oude brief.

Uit ’s werelds duist’re wolken

Kerstverhalen
C. van den End, Ria Mourits-den Boer,
Ada Schouten-Verrips, Lena Visser-Oskam, A. Vogelaar-van Amersfoort
2021, uitgeverij Koster Barneveld
70 blz, € 5,95

Afbeelding