Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Op weg naar de kribbe

Zoals vaker kiest God een donkere tijd om Zijn heerlijkheid te openbaren. Het Licht gaat op in duisternis. Christus wilde geboren worden in een kribbe. Daar hebben de herders het Kind gezien en mogen mijnen in het geloof.
Zien en geloven is in de Bijbel aan elkaar gelijk. Gods kinderen nemen Jezus door een waar geloof aan. Dit aannemen geeft een persoonlijke band aan Hem. In die weg leert de Heilige Geest rijkdom zien in het Kind van Bethlehem. Bij Hem is alles te vinden wat verloren zondaren nodig hebben. En wie door het geloof uit Zijn volheid ontvangt, deelt ook graag mee aan anderen.

Deze overdenkingen in dit boek bieden voor de weken van Advent en Kerst dagelijks een moment van bezinning.
Ds. W. Visscher is predikant van de Gereformeerde Gemeente te Amersfoort. Enkele passages uit zijn Woord vooraf:

De wereld waarin wij leven heeft een Zaligmaker nodig. Laten we dat erkennen. Want door de zonde is de aarde in een woestijn veranderd. Mensen zijn vijanden van God. In die nood kan een mens zichzelf niet helpen. Het is God alleen en uitsluitend Die helpen kan. Zo komt de ware heilsboodschap ook vandaag alleen van God. Denk niet dat er bij mensen of bij uzelf ook maar enig heil te vinden is. Gelovigen zijn mensen die overal de dood hebben gevonden, behalve in Christus. Hij immers is het Leven…

In de duisternis en hopeloosheid van ons bestaan laat Gods Zijn boodschap klinken. Die boodschap gaat over de beloofde Zaligmaker. Alleen in Hem is redding en verlossing. Laten we nooit proberen zaligheid, rust en vrede te bedenken buiten Christus. Alleen vanwege Hem is er hoop en verwachting, voor welk mens dan ook. God heeft Zijn Zoon beloofd en in de volheid des tijds is Christus gekomen. Nóg wil Hij komen en geboren worden in harten van zondaren. Zoek de Heere dan, en leef!

Week 1 gaat over de Adventsverwachting in het Oude Testament (moederbelofte, Abraham, Izak, Jakob, Bileam, Mozes en David).

In week 2 luisteren we naar de Adventsverwachting bij de profeten (Immanuël, een groot Licht, een Rijsje, de heerlijkheid des Heeren zal opgaan, biddend verwachten, Christus’ geboorte voorzegd en de Zon der gerechtigheid zal opgaan).

Week 3 bepaalt ons bij de Adventsverwachting in de dagen van Herodes: (de dagen van Herodes, ‘Vrees niet!’, een toegerust volk, de vreugde van Johannes, Hij heeft aangezien, heilsgoederen voor hongerigen, de Opgang uit de hoogte).

In week 4 wordt gesproken over: Een Kind is ons geboren: (Kind en Zoon, Heerschappij, Wonderlijk, Raad, Sterke God, Vader der eeuwigheid en Vredevorst).

Tenslotte bepaalt week 5 ons bij: Christus is geboren: (in de dagen van Augustus, geen plaats, het getuigenis van de herders, Maria bewaarde deze woorden, besneden op de achtste dag, Uw Zaligheid gezien en het Kindeke wies op). 

Van harte aanbevolen: een goede manier om ons voor te bereiden op het naderende Kerstfeest. Neem en Lees!