Afbeelding

Themabijeenkomst raad over aanpak criminaliteit en veiligheid: 'Ondermijning is geen ver-van-mijn-bedshow'

Het waren signalen die dinsdagavond in een speciale themabijeenkomst van de gemeenteraad over (aanpak) Ondermijningen en Integraal Veiligheidsbeleid aan de orde kwamen. Accountmanager Patric Blankers van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) verzorgde samen met Sacha Houtman (Operationeel Expert Wijk Gebiedsgebonden Politiezorg) en gemeentelijke beleidsadviseurs Kees Kieviet en Ilona Preesman de presentatie. Jaarlijks wordt de raad bijgepraat over aanpak van ondermijning en allerlei veiligheidsaspecten. Door corona was er een sessie uitgevallen.

Breedschalig

Er was in het begin een korte introductie over de wijkagenten op het eiland. Daarna kwam de rol van RIEC ter sprake. Het RIEC is een meldpunt en belangrijk in communicatie en met bewustwordingsacties. Ook geldt het centrum als adviseur en ondersteuner van gemeenten in coaching en training. Aan de orde kwamen aspecten als beïnvloeding van onderwereld naar bovenwereld, de lokale inbedding en het geweld, intimidatie en bedreigingen. Het is de georganiseerde overheid tegenover georganiseerde criminaliteit. Breedschalig omdat er talrijke organisaties bij betrokken zijn: politie-eenheid Rotterdam, Marechaussee, Belastingdienst, Douane en Fiod, Immigratiedienst, de provincie Zuid-Holland en 25 gemeenten. Zij hebben mogelijkheden om repressief te kunnen optreden via last onder dwangsom, samenscholingsverboden, het stoppen van uitkeringen en het toepassen van de regels uit de Wet Bibob.

Anonieme melding

Bij dat alles is het belangrijk dat informatie onderling gedeeld en uitgewisseld wordt. En daar knelt het, want vaak is dat niet toegestaan. Dit wordt als frustrerend beschouwd. Immers, men wil de samenwerking intensiveren, met inbegrip van diverse controles. Juist die uitwisseling van info moet geborgd worden. Het is één van de punten op de actieagenda 2022 van Goeree-Overflakkee. Andere items zijn de inzet van een veiligheidsanalist en het kunnen hanteren van bestuurlijke elementen in regelgeving en beleid. De eigen gemeentelijke organisatie dient weerbaar te zijn. Burgers en ondernemers dienen in het proces te worden betrokken en voor hen is goede informatie een must. Dat kan onder andere via de gemeentelijke site en via een speciale folder waarin aanpak van criminaliteit en het signaleren van hennepkwekerijen en drugslabs zijn opgenomen. Het kan soms heel dichtbij komen en dan is het belangrijk om al bij vermoedens of eigen waarneming van 'misdaad' hier melding van te doen. Dat kan anoniem.

Spil in beleidsveld 

De burgemeester heeft de portefeuille Openbare Orde en Veiligheid. Zij is in de gemeente de spil in het uitgestrekte beleidsveld en vertolkt regionaal in de zogenoemde stuurploeg - onder de overkoepelende stuurgroep - haar rol in het operationele deel van de RIEC-aanpak. Dit gebeurt in overleg met de verschillende partners. Op het eiland hanteert zij bijvoorbeeld de doelstelling om veilige vakantieparken en jachthavens te creëren via het uitvoeren van integrale controles en interventies. De rol van de gemeenteraad in het complexe geheel van de aanpak van ondermijning en zorg voor de veiligheid is vooral signalerend en communicerend daarover. Oppakken wat er speelt in de gemeente en daarop inzoomend.

Zomermaanden

In het afsluitend deel van de presentatiebijeenkomst kwamen vooral activiteiten van de politie aan de orde. Wat te doen bij overlast door jongeren? Welke aanpak is mogelijk? Daarna werd informatie gedeeld over de inzet van politievrijwilligers in de zomermaanden op de Kop van Goeree/Ouddorp, Brouwersdam en Schouwen/Renesse. Uit het hele land kwamen er dit jaar 40 vrijwilligers met hun gezinnen naar het eiland. Vakantie met onderdak voor de gezinnen, waarvan de vrijwilligers dan vier dagen per week fulltime in actie waren. Een belangrijke versterking. Ook de samenwerking tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen in avonduren voor extra assistentie werd genoemd. Langs de kustlijn was de politie bij 1029 voorvallen betrokken. Het geregistreerde totaal aantal incidenten in de zomermaanden was 2541.