De brandweer betreedt het pand, door het raam is de brand goed te zien (Foto: FlakkeeNieuws).
De brandweer betreedt het pand, door het raam is de brand goed te zien (Foto: FlakkeeNieuws).

Kortsluiting koffiezetapparaat veroorzaakt brand in De Stove

Algemeen

SOMMELSDIJK - Afgelopen woensdagmorgen rond 6.00 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een brand in woonzorglocatie De Stove. De brand werd veroorzaakt door een kortsluiting in een koffiezetapparaat. Gelukkig raakte er niemand gewond. De bewoners werden tijdelijk elders opgevangen maar zijn diezelfde middag nog teruggegaan naar hun appartement.

Door Erwin Guijt

De brandweer was snel ter plaatste en schaalde gelijk op, omdat het een verzorgingshuis betreft met mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. De brand zelf was volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond niet heel groot. “We hebben een deel van de locatie ontruimd. Dat betrof de mensen die direct in de kamers eromheen aanwezig waren en in de ruimten daarboven. Die zijn tijdelijk verplaatst naar een andere locatie van Sjaloom Zorg in Sommelsdijk, namelijk de Westplaat.” Na de brand onder controle was, is voor de zekerheid gecheckt of er geen roet in de ventilatiesystemen zat en konden de hulpdiensten weer huiswaarts keren.

Blote voeten

Regiomanager Gerdi Schellevis van de Stove: “Gelukkig was de brandweer snel ter plaatste, en hebben ze gehandeld met groot inlevingsvermogen voor onze cliënten. Die woensdagmiddag kon iedereen na 14.00 uur weer terug in zijn of haar eigen appartement. Ze vonden het fijn om gewoon in hun eigen bed te kunnen slapen.” Hoe gaat het met de cliënten? “Het gaat goed met ze. Natuurlijk zit de schrik er nog wel in, maar er is goede begeleiding en ze kunnen er altijd over praten met onze medewerkers.”

De gealarmeerde ambulances hoefden verder niet in actie te komen om mensen te verplegen, er raakte niemand gewond. Wel hielpen ze met evacueren van de bewoners die verplaatst moesten worden. “Je moet je voorstellen dat sommige bewoners met blote voeten en in pyjama naar beneden kwamen. Gelijk zijn onze buren van appartementencomplex de Jacobshoeve te hulp gesprongen met stoelen, sokken en jassen. We zijn zowel de hulpdiensten als hen veel dank verschuldigd.” Het keukengedeelte in de voorste huiskamer van De Stove kan zo goed als verloren worden beschouwd.

Betrokkenheid

Burgemeester Grootenboer liet na de brand op sociale media weten dat ze een bezoek had gebracht aan De Stove “om in het bijzonder het personeel -dat fantastisch gehandeld heeft- én de bewoners een hart onder de riem te steken en daarnaast een luisterend oor te bieden.” Ook zij refereert aan de geboden hulp door de omwonenden. “Dit toont nóg maar eens de sociale betrokkenheid binnen onze prachtige gemeente.”