'Oplossing zoeken voor woningbouwprobleem plattelandsgemeenten'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Niet alleen het college van burgemeester en wethouders (met een zienswijze) maar ook de gemeenteraad heeft in een brief aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland opgeroepen af te zien van de voorgenomen beleidswijzigingen in de Omgevingsvisie en -verordening voor wat betreft plattelandsgemeenten, zoals Goeree-Overflakkee. Het gaat hier om de oplossingsrichting van woningbouwproblemen die naar de mening van de gemeenteraad een andere benadering vraagt dan in stedelijk gebied. 

In genoemde Omgevingsvisie ontbreekt beleid dat is gericht op de ontwikkeling van dorpen en het platteland. Het oplossen van het woningmarktvraagstuk aldaar vraagt een benadering met aandacht voor het behoud van de kwaliteiten van dorpen en het platteland. De gemeenteraad vindt het van belang dat toekomstbestendige woonwijken aan dorpsranden zorgvuldig worden ingepast in het landschap, zodat een natuurlijke overgang tussen het dorp en het achterliggende landschap behouden blijft. Dit vraagt om ruimte. Wanneer er een woningdichtheid van 45 woningen per hectare wordt voorgeschreven is dit niet mogelijk en blijft er te weinig ruimte over voor kwalitatief goede openbare groen- en waterstructuren.

Dorpskarakter

Om het dorpse karakter te behouden is het daarom van belang de beschikbare ruimte in dorpen niet volledig vol te bouwen. Het oplossen van de woningmarktproblemen in plattelandsgemeenten zoals Goeree-Overflakkee vraagt volgens de gemeenteraad om een andere aanpak dan die GS nu voor ogen heeft.