Fort Prins Frederik vanuit de lucht (Foto: bjornmierop.nl).
Fort Prins Frederik vanuit de lucht (Foto: bjornmierop.nl).

Selectieprocedure voor toekomstige exploitant Fort Prins Frederik kan starten

De raadsfracties waren positief over de voortgang van het project. Wel waren er signalen van onder anderen Van der Meer (EVV) en Grinwis (PvdA) aan portefeuillehouder Markwat dat er aan gegadigden niet te veel restricties moeten worden opgelegd. Zij willen een selectie met wat vrijheid. Er dient rekening gehouden te worden met het voorkomen van overlast. Met openbare orde en veiligheid en juridisch moet duidelijk zijn wie de werkelijke statutaire exploitant zal zijn, aldus Pipping (ChristenUnie). De gemeente blijft overigens eigenaar. De toegankelijkheid en het gebruik van het Fort moeten goed gestalte krijgen. Pijl (CDA) was blij met de ontwikkeling. Hij noemde het van meerwaarde voor Oostflakkee. Complimenten voor de uitvoering kwamen van Kievit (SGP). Hij bepleitte goede communicatie met omwonenden en gaf aan bij activiteiten meer rust dan reuring voor te staan. Voor De Vos (VKGO) mag het ook best andersom zijn. 

Eigentijds

Een duurzame toekomst voor het Fort Prins Frederik vraagt om een eigentijdse herbestemming. De opzet van de Nota van Uitgangspunten maakt dat de kans gemaximaliseerd wordt dat een goede exploitant/herbestemming wordt gevonden. De nota voorziet in de randvoorwaarden, maar schrijft geen concrete ontwikkelingsconcepten voor. Initiatiefnemers hebben zo de vrijheid om binnen de randvoorwaarden een succesvolle invulling te bedenken en te realiseren. Als basis van de exploitatie geldt een sluitende businesscase. Het primaire doel van de uiteindelijke selectieprocedure is de langjarige duurzame instandhouding van het historische fort met zijn kernkwaliteiten. 

Erfpacht 

Met het vaststellen van de nota stemde de raad in met het uitgeven in erfpacht van het kerngebied van het fort. Dit omvat de geschutstoren, twee kazernevleugels, het kruithuis en de aangrenzende verharding. Aanvullende afspraken kunnen gemaakt worden over het gebruik van opstallen of andere deelgebieden buiten het kerngebied. Door het uitgeven in erfpacht van het kerngebied verkrijgt de toekomstige exploitant een zakelijk recht. Op basis van dit recht kunnen leningen worden afgesloten. Daarnaast blijft het (groen)beheer van de deelgebieden buiten het kerngebied een verantwoordelijkheid voor de gemeente. Deze beheerskosten drukken dus niet op de exploitatie van het kerngebied. Dit moet de haalbaarheid van een goede en passende exploitatie binnen het kerngebied vergroten.

Selectieprocedure

Als uitgangspunt bij dit alles geldt dat er in de toekomst geen structurele financiƫle exploitatiebijdrage vanuit de gemeente komt. De uiteindelijke ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het rondkrijgen van zijn businesscase. De erfpachtcanon zal marktconform worden vastgesteld. Eveneens worden aanvullende afspraken gemaakt over een casco-restauratieverplichting van de gebouwen in het kerngebied. Met de vaststelling door de raad kan nu de selectieprocedure snel van start gaan.