Afbeelding

Neem en lees: 'Zoek de Heere vroeg'

De titel zegt het al: Zoek de Heere vroeg. Doe dat maar, daar zul je nooit spijt van krijgen. En… zegt de Heere in Zijn Woord: die Mij vroeg zoeken, zullen Mij vinden. Verschillende Bijbelse geschiedenissen zijn op eenvoudige wijze verteld. Toch is het ook nodig dat de Heere door Zijn Geest dit alles toepast aan je hart. Vraag het maar met psalm 25: 2: Heer’, ai maak mij Uwe wegen, door Uw Woord en Geest bekend. 

Dit dagboek is geschikt voor de leeftijd vanaf 12 jaar. Ds. A. Moerkerken schreef een aanbeveling bij dit dagboek: "Onder de vele Bijbelse dagboeken die verschenen zijn en nog steeds verschijnen, neemt dit boek een bijzonder plaats in. In begrijpelijke taal legt de schrijver verschillende Schriftgedeelten uit. Daarbij heeft hij veel gebruik gemaakt van de kanttekeningen bij de Statenvertaling. Hierdoor tracht hij onze kinderen niet alleen te bewaren bij Gods Woord, maar ook bij het gedachtegoed en de geest van onze statenvertalers. Het boek is een voortdurende aansporing, die weergegeven wordt in de titel: Zoek de Heere vroeg!"

Een voorbeeld hoe de schrijver het heeft opgetekend bij 2 december: 'Een voorrecht'. "Lukas heeft zijn evangelie geschreven aan Theófilus. Theófilus is geen Jood. Wel blijkt dat hij belangstelling voor het Jodendom heeft en ook dat hij belangstelling heeft voor het Evangelie. Anders zou Lukas niet zo uitgebreid aan hem geschreven hebben. Wat is het een voorrecht als je belangstelling hebt voor het Evangelie, échte belangstelling. Mag dat bij jou ook zo zijn? Dan wil je met al je zonden en gebreken, vergeving en ontferming bij de Heere zoek. Om een kind van God te worden…

Lukas heeft de Heere Jezus persoonlijk niet gekend. Is daarom het evangelie van Lukas minder betrouwbaar? Nee, zegt Lukas in vers 3 en 4: ‘Zo heeft het ook mij goed gedacht, hebbende alles van voren aan naarstiglijk onderzocht, vervolgens aan u te schrijven, voortreffelijke Theófilus.’ Over het woord ‘voortreffelijke’ zeggen de kanttekeningen dat het ook vertaald kan worden als ‘machtigste’. Dat woord komt nog enkele keren in de Bijbel voor, en dan gaat het oom een hooggeplaatst iemand. Theófilus betekent: vriend Gods. Lukas wordt door de Heilige Geest aangedreven (werkzaam gemaakt) om grondig onderzoek te doen van alles wat hij heeft gehoord. Bij dit stukje hoort gezongen te worden Psalm 25:6: Wie heeft lust de Heer’ te vrezen, ’t allerhoogst en eeuwig goed, God zal zelf Zijn Leidsman wezen, leren hoe hij wand’len moet."

Voor jongeren vanaf 12 jaar van harte aanbevolen.