Ethiek: Klimaatbeleid

De president van Amerika hield ook een toespraak, hoewel in zijn land dergelijke zaken nog best lastig liggen. Hij heeft in ieder geval geen steun van het parlement om vergaande zaken af te spreken. Ook onze minister-president heeft een toespraak gehouden. De komende jaren wil Nederland erg veel gaan doen op dit punt. Andere landen denken daar weer anders over. Rusland bijvoorbeeld, dat veel gas en olie exporteert, was vrijwel niet aanwezig. Ook Arabische landen houden de boot af. We zullen zien wat er uiteindelijk besloten wordt.

Het klimaat is best een punt van aandacht. Deels moeten we zuinig zijn met natuurlijke hulpbronnen. Verder moeten we ook oppassen niet te veel troep in de oceanen te gooien en daarnaast stijgt de temperatuur op onze planeet. Achter die stijging zit een aantal aanwijsbare factoren. In de eerste plaats wonen er veel mensen op de aarde. Ruim 2.000 jaar geleden woonden er op aarde ongeveer 200 miljoen mensen. Vandaag de dag wonen er 7 miljard mensen. Al die mensen hebben eten en huisvesting nodig. Het spreekt vanzelf dat dit een beroep doet om onze natuurlijke omgeving.

Daarnaast leven we tegenwoordig in een welvarende wereld. Techniek en wetenschap hebben heel veel goede dingen gebracht. We hebben allemaal wel een smartphone en daar kunnen we veel goede dingen mee doen. Overigens ook veel verkeerde dingen. Ook hebben veel mensen een auto. Dit maakt het reizen gemakkelijk. We hoeven geen dagen meer uit te trekken om ergens verder weg te komen. Dit alles legt echter wel beslag op de middelen van deze aarde. Vervoersmiddelen gebruiken energie en dat moet ergens vandaan komen. Verder hebben we een wereldwijde economie. Door de economie kunnen steeds meer mensen delen in de welvaart die er jaarlijks geproduceerd wordt. Het is indrukwekkend wat er de laatste twee eeuwen allemaal tot stand is gekomen. Onze voorouders konden daar alleen maar van dromen. Denk bijvoorbeeld eens aan de gezondheidszorg. Wat een belangrijke ontwikkeling heeft zich daar voorgedaan. Kwalen waar vroeger geen middelen voor waren, denk aan problemen rond het hart, kunnen vandaag de dag behandeld worden.

Bevolking, techniek en economie hebben wel een keerzijde. Het kost namelijk middelen om dit allemaal aan de gang te houden. Dit wordt nog nijpender als we bedenken dat een groot deel van de wereldbevolking nog lang niet het welvaartsniveau heeft bereikt zoals wij dat in de westerse wereld bereikt hebben. Er is dus nog veel wat energie vraagt en wat een beslag legt op het klimaat. Inmiddels weten we ook dat dit beslag niet eindeloos door kan gaan. Ergens raken we aan de grenzen van onze groei en mogelijkheden. Daarbij moeten we wel oppassen om niet te vervallen in allerlei verkeerde gedachten. Het is bepaald niet zo dat over tien jaar de wereld niet meer bestaat of dat het zeewater met meters is gestegen. Sommigen denken dat, maar dat is klimaatalarmisme. Wel zijn er structurele ontwikkelingen die omgebogen moeten worden. We hebben de aarde van God gekregen om te bouwen en te bewaren.

Vanuit de Bijbel is zorg voor onze wereld geen overdreven gedachte. Integendeel, we belijden dat de aarde van God is en door schepping tot stand is gekomen. Het is onze roeping om Gods gave te gebruiken, maar ook zuinig te bewaren. Daarom is het nodig om na te denken over klimaat en wat daar mee samenhangt. Wel moeten we bedenken dat er ook allerlei andere dingen aandacht vragen. Het is wat merkwaardig om miljarden uit te geven aan klimaat en de gezondheidszorg, waar op dit moment grote problemen zijn, maar niet verder uit te breiden. Ook rond klimaat gaat het om prioriteiten. En dan lijken mij middelen voor wat meer ziekenhuisbedden op dit moment een wat betere uitgave dan veel geld om in Tesla’s te gaan rijden. Wat dat betreft is er nog veel te doen.