Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Redding uit de nood

De verhalen zijn echt gebeurd. Daan van Oostenbrugge heeft er tekeningen bij gemaakt. Deze verhalen zijn geschikt vanaf 7 jaar. Of nog eerder, als ze worden voorgelezen. Achterin dit boek staat een verantwoording van de schrijver.

Deze tien verhalen hebben de volgende titels:
Machiel schrijft een gedicht, Een soldaat leest een preek, de boodschap van de watervloed, Sara en haar man, Joos vergist zich, Fransje mag naar Huis, de schoenen van Teunis, de Zon schijnt in het hart van Cornelia, Janus en de zondagsschool, Janus leert bidden.

Een passage uit het verhaal: Joos vergist zich:

… ‘Dokter’, zegt hij, ‘Ik ga sterven. Vanavond om zes uur. En: ik kán sterven. Het leven is mij Christus, het sterven gewin’. De man zakt weer terug in de kussens. Verbaasd kijken de dokter en de priester elkaar aan. ‘Wat een bijzondere man toch, ‘ fluistert de priester. De zieke hoort het en schudt zijn hoofd. ‘Nee,’ fluistert hij, ‘geen bijzondere man. Grote zondaar. De dood verdiend. Maar Christus… Hij heeft het leven verdiend… Ook voor mij.’ Dan stopt hij weer met praten. Hij is zo zwak. Een tijdje later komt hij weer een beetje bij. Nu praat hij tegen zijn vrouw. Zij ligt ook op een bed, naast zijn bed. Zij is ook ziek. Maar gelukkig niet zo erg als haar man. ‘Vrouw,’ zegt hij. ‘ik heb het helemaal verkeerd gedaan. Ik dacht naar Amerika te gaan verhuizen. Maar dat is niet de weg van de Heere. Ik mag nu naar het hemelse Kanaän. Ga jij met de kinderen maar terug naar ons dorp Yerseke. De Heere zal voor je zorgen. Diezelfde dag sterft Joos Everse, om zes uur. Nadat hij afscheid had genomen van zijn vrouw en kinderen, riep hij: ‘Heere Jezus, kom haastelijk.’ 

De vrouw van Everse wordt weer beter. Daarna vertrekt zij met haar kinderen naar Yerseke. Voordat ze weggaan, komen er enkele priesters met een envelop naar haar toe. ‘Mevrouw,’ zegt een van hen, ‘wij hadden heel veel respect voor uw man. Hij was een echte christen. En nu dachten wij: wij moeten iets voor zijn vrouw en kinderen doen. Want die mensen zijn arm. Hoe moet dat straks als ze weer terugkomen in hun geboortedorp? Dan hebben ze geen huis en geen eten. Want de man en vader die geld moet verdienen is er niet meer. Daarom hebben we een collecte gehouden. We zijn bij heel veel mensen geweest om te vragen of ze iets voor dit doel wilden geven. En dat geld willen we nu graat aan u meegeven.’

De vrouw van Everse weet niet wat ze moet zeggen, zo blij is ze! Ze is heel verdrietig, maar toch verwondert ze zich over de zorg van de Heere. Er zit zoveel geld in de envelop dat ze er in Yerseke een huis van kunnen kopen.

Neem lees, en trek er lessen uit voor het persoonlijk leven. Die God van wonderen leeft nog!