Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Zijn goedheid kroont de jaargetijden

Ds. J. J. Doornenbal (1909-1975) was een geliefd predikant. Dit boekje laat iets zien van zijn liefde voor natuur en cultuur, en van zijn roeping om Gods Woord te verkondigen. 

Op de pagina’s 44 en 45 wordt een lijst van illustraties opgenomen: de omslag voor is een uitsnede van Paul Joseph Constantin Gabriel (1877): Landschap bij Kortenhoef. De omslag op de achterkant laat een bloeiende weide (uitsnede) zien van Egbert Rubertus Derk Schaap (1913). Ook het schutblad voor is van deze schilder. Het schutblad achter laat De Zeeuwse wateren bij Schouwen zien van Petrus Johannes Schotel (1825-1827). Verder is bij ieder proza van ds. Doornenbal een impressionistisch schilderij te zien. Ze zijn allen te bekijken in het Rijksmuseum. Een waardevolle combinatie van tekst en schilderij. Goed gekozen door de samensteller. Zo krijgt ieder jaargetijde een zijn eigen betekenis in woord en beeld.

Het begin geeft ook de titel weer: Zijn goedheid kroont de jaargetijden

In vaste regelmaat gaan de jaargetijden voort op aarde als de voortgang van dag en nacht. En ieder jaargetijde heeft haar eigen karakter, schoonheid en waarde, de winter, de lente, de zomer, de herfst. En elk van die kroont Gods goedheid.

Psalm 65 vers 8 is bij deze pagina (9) afgedrukt.

Uw goedheid kroont de jaargetijden;
Waar Gij Uw voetstap zet,
Daar doet Gij ’t al ten zegen dijen;
Daar druipt het al van vet.
Het woeste veld vangt zelfs die droppen,
Zij weide blijft niet droog;
De heuvels steken blijde toppen
Met lachend groen omhoog.