Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Liever met beide benen op de grond

Er zijn twee soorten hoogtevrees, cognitieve en optische hoogtevrees. Cognitieve hoogtevrees wordt voornamelijk veroorzaakt door angstgedachten zoals het denken dat een constructie niet stevig genoeg is (constructievrees). En wat er kan gebeuren als je valt. Dit kan samenhangen met een gevoel van gebrek aan controle. 

Daarnaast is er nog de optische hoogtevrees. Deze variant wordt vaak omschreven als de angst die iemand voelt als diegene op een grote hoogte om zich heen kijkt. Dit kan zelfs achter glas voorkomen. Wanneer iemand last heeft van hoogtevrees kunnen ook allebei de vormen voorkomen. 

Zelf vind ik hoogtevrees absoluut geen aanstellerij en heb er een hekel aan als iemand dit wel zo noemt. Ik heb sowieso een hekel als mensen (meestal ongevraagd) hun mening geven over zulke onderwerpen. Ten eerste is het altijd makkelijk praten als je de schoenen van een ander niet aan hebt. Ten tweede is de mening nergens op gebaseerd en altijd overgenomen van andere mensen die ook hun verstand niet aan hadden staan. Denk de volgende keer na voordat zoveel onzin je mond verlaat. Misschien eens goed om allemaal het vak Communicatie en Psychologie te volgen? Dan pas leer je hoe raar de mens in elkaar zit, maar goed dat komt de volgende keer wel weer.